Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2011 18:31 - ВИЗАНТИЙСКИ трус по 9 продължава да ЛЮЛЕЕ ЕВРОПА!!!! Папандреу се заигра на руска рулетка?
Автор: stefanasenov Категория: Бизнес   
Прочетен: 10930 Коментари: 18 Гласове:
15

Последна промяна: 04.11.2011 14:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Последните 16 години /ако не и повече/ гръцката държава харчеше повече отколкото имаше за сметка на бюджетни дефицити и използвайки най-различни кредитни инструменти. И ако през тези години бюджетния дефицит винаги е бил в рамките на 100% от БВП на страната, то картината се промени при сегашното управление на г-н Георгиос Папандреу. За 2011 г. се очаква той да мине 170%, а за 2012 г. се очаква да стигне 190%. Или само за три години, правителството добавя нови 70% към бюджетния дефицит. Гърция е с най-високия държавен дълг спрямо БВП в ЕС и на второ място в света след Япония.  

Всичките тези пари, отиваха за по-високо потребление и стандарт на живот – заплати, пенсии, социални придобивки и т.н.  

Тук трябва да си зададем и въпроса, защо на Гърция са и необходими 1 065 000 човека държавна администрация. При положение, че на една 8 милионна държава с подобна икономика и 500 000 хилядна администрация и върши същата работа. Това е разпиляване на огромен финансов ресурс.

С други думи, гръцките държавни ръководители, гръцките политици плащаха огромни средства за малко свършена работа.

На този фон България изглежда като остров на стабилност с нейните малко над 15% дълг/БВП. Заслуга за това има въвеждането на валутния борд, както и неговото опазване от правителствата на Костов, Сакскобуртготски, Станишев и Борисов.

Липсата на фискална дисциплина се случва на фона на приетия и действащ „Пакт за финансова стабилност и растеж“ и изискванията му за размер на бюджетния дефицит до 3% от БВП и на държавен дълг до 60% от БВП. Основната цел на мерките е намаляването на дефицита на страните-членки до границата от 3% и стабилизиране на нивото на държавния дълг в средносрочен план.  

Според данни на Световната банка, гръцкият БВП за 2010 г. е почти 305 млрд. щатски долара, което по курса за деня е около 220 млрд. евро.  

И така стигнахме до ситуацията, в която        гръцкият публичен дълг се оценява на колосалните 500 000 000 000 /петстотин милиарда/ долара.image

image

Наред с Гърция, сериозни проблеми изпитват и други страни членки: Италия, Ирландия, Испания, Португалия, дори и Франция.  

За справяне с Европейската финансова и дългова криза се взе решение за създаването на Европейския фонд за финансова стабилност ( EFSF), който първоначално трябваше да разполага с 440 млрд. евро, от които над 100 млрд. евро бяха предназначени за Гърция.  

За съжаление много бързо се оказа, че той няма да е достатъчен и плановете са той да достигне 2 трилиона евро /2 000 000 000 000/. За набиране на средствата европейският съюз разчита от страните членки, през БРИК /Бразилия, Русия, Индия и Китай/, та дори и на Китай и Русия в частност.

През цялото това време гръцката държава получаваше милиардни траншове финансова помощ, за сметка на поети от нея ангажименти: намаляване на дълга; фискална дисциплина; радикални реформи; съкращаване на бюджетните разходи; съкращения в бюджетната сфера; намаляване на заплати; вдигане на данъци и т.н. Всички тези ангажименти бяха или частично изпълнени или изобщо не бяха. Гръцката икономика и фиск продължиха да се влошават и потъват и принудиха европейските лидери, финансови министри, МВФ, ЕЦБ и др. да действат на пожар и да търсят друго решение на кризата. Надявайки се, че помагайки на Гърция ще подкрепят Еврозоната, европейската валута и няма да позволят един Гръцки фалит да повлече след себе си други европейски банки, а и икономики.

След множество инфарктни срещи и заседания, на последната среща в Брюксел преди седмица се роди и новият план за спасяване на Елините, който няма аналог в историята. Той включва нов транш от 130 млрд. евро, а банките кредиторки да отпишат 50% от притежаваният от тях гръцки дълг, за сметка на още по-строги условия за съкращаване на разходите в публичния сектор, приватизация и реформи. 

И каква беше изненадата на всички, които месеци наред се опитваха да спасят Гърция и с общи усилия и жертви се стигна до общо приемливо решение, КОГАТО ПРЕДИ БРОЕНИ ЧАСОВЕ ПРЕМИЕРЪТ ПАПАНДЕУ ОБЯВИ, ЧЕ ПОДЛАГА НА РЕФЕРЕНДУМ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА СПАСИТЕЛНИЯ ПАКЕТ? Или с други думи гърците гласуват дали са съгласни ДА ИМ БЪДАТ ОПРОСТЕНИ ДЪЛГОВЕТЕ?

      image
Целите на правителството са прозаични: от една страна да договори по-ниски лихви и/или по голям процент на отписан дълг, а от друга да изостри вниманието на сънародниците си относно положението в което се намират, да ги подготви за стягане на коланите и може би да отслаби натиска върху себе си и правителството си.

Всичко това аз мога да оприлича единствено с ИГРА НА РУСКА РУЛЕТКА, хазарт или .. . В най-добрия случай /дори при положителен резултат от референдума/ то те отдалечават старта на спасителната програма с поне три месеца, до януари 2012 г. А по този начин показаха неуважение към усилията за спасяването им на цялата европейска общност и доведоха пазарите до поредна лудост.   

Реакциите на финансовите пазари не закъсняха. Те се взривиха мигновено, борсовите индекси в Европа и САЩ почервеняха,   еврото се обезцени, обезцениха се дори петрола и металите. 

По този начин Гърция създаде допълнителни проблеми на своите спасители и вместо крачка напред направи две назад. 


От тук нататък вариантите не са много. Не се наемам да кажа кой ще бъде по-добър за ЕС, еврозоната и в частност за България. Очакваният е Гърция да приеме спасителния план и да успокои европейските лидери, граждани и пазари. От друга страна ако плана се осъществи, то пред гръцкото правителство ще се появят допълнителни предизвикателства. На държавата ще бъдат наложени строги правила като съотношение дълг към БВП, които могат да доведат до намаляване или изчезване на икономическия растеж, което би довело до рецесия.

Вторият е на база резултатите от референдума да наложи вето на плана и да пробва да почне нови преговори. Но истината е, че ако не се постигне споразумение, фалитът на Гърция /бил той контролиран или не/ ще бъде неизбежен. Дори Жан-Клод Юнкер, председател на финансовите министри на еврозоната, не изключи банкрут на Гърция. В този случай гръцкото правителство ще трябва задължително да излезе от евро зоната, десет години след приемането на еврото и да въведе собствена валута. По този начин, то ще се опита да минимилизира щетите за икономиката си. Според някои икономисти, то това би било и по-правилното решение. От друга страна подобно въвеждане отново на драхмата ще доведе /почти сигурно/ до девалвация на драхмата, инфлация, хората ще изтеглят парите си от банките и т.н. Правителството ще трябва да спасява банките или с други думи да ги национализира поне временно. Пред сериозен проблем ще бъде изправен и бизнесът. Той ще се окаже с приходи в драхми и дългове в евро. А на този фон задачата да изготвя и изпълнява балансиран бюджет ще се окаже почти неизпълнима за правителството и парламента.

Интересното е, че при този сценарии това няма да бъде първият фалит в гръцката история. До сега дълг им е опрощаван над пет пъти. Като се започне от първия път през 1842 г. към Отоманската банка в Цариград и се стигне до днешни дни.

От друга страна редица държави през последните 20 г. обявиха фалити. Само ще ви припомня този на Русия от 1998 г. и на Аржентина от 2001 г. В руския случай поради резкия спад на петрола, тя беше принудена да девалвира с над 50% рублата е бе изправена пред неплатежоспособност. След кризисния момент последваха 10 г. на растеж, като той достигаше до 10% годишно. При Аржентина е подобна картинката. След 10 г. валутен борд, песото бе обвързано с американския долар, през 2001 г. правителството освободи своята валута. Малко след това те бяха изправени пред невъзможност да обслужват дълг от 95 млрд. долара и обявиха фалит. След 10,9% спад на икономиката през 2002 г., последваха 9 г. на икономически растеж.

Разбира се не е възможно да се прави директна съпоставка на страните.

НЕЗАВИСИМО ОТ ПЪТЯ ПО КОЙТО ЩЕ ПОЕМЕ ГЪРЦИЯ, Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО ДА СПРЕ С ИГРИТЕ И ДА ОБЯВИ РЕШЕНИЕТО СИ МАКСИМАЛНО БЪРЗО!

Що се отнася до България, то и ние няма как да не усетим директно или индиректно гръцките проблеми.

На първо място това е банковата система. Дори да приемем, че референдум няма да има и ще приемат спасителния план, отписването на 50% от публичния гръцки дълг /което е над 50 млрд. евро/ от гръцките банки ще влоши допълнително нещата. В краткосрочен план гръцката банкова система трябва да се рефинансира с поне 30 млрд. евро, които засега няма от къде да дойдат.

При тази хипотеза нямат много варианти за финансиране. Сигурният е, че ще продължат да изтеглят авоари от дъщерните си банки, дадени в повечето случаи през годините като финансиране. В България около и над 30% от банките са гръцки - НБГ, ОББ, Пощенска, Пиреус, Алфа и т.н.

Това автоматично ще почне да увеличава лихвите по депозитите /вече е факт/, а те ще повлечат автоматично и лихвите по кредитите, които и сега са едни от най-високите в Европа. 

Друга сфера, която усеща изключително силно и тежко оттеглянето на гръцките капитали това е БФБ. В процентно изражение гръцките инвестиции в ценни книжа бяха едни от най-високите. Друг е въпроса, че от две години те излизат и вече почти нищо не е останало. 

Но основния риск пред България е, ако Гърция с поведението си успее да дестабилизира и обезцени еврото. Дори не искам да си помислям за неговото падане. В тази хипотеза ще последва колапс на европейските и световни парични и капиталови пазари, пазарите на стоки и суровини. Само ще ви припомня, че от няколко години някои от основните износители на петрол замениха американския долар с еврото – Иран и Либия. А други световни икономики увеличиха дела на еврото във валутните си държавни резерви за сметка на долара – Русия и Китай.

Ако трябва да маркирaме и хипотетични положителни моменти за българския бизнес и икономика от състоянието при комшиите, те според мен са основно две.

Първата е, че ще имаме възможност да участваме в спасителните планове и да купуваме акции, дялове, земи на сравнително атрактивни цени от гръцки държавни и частни дружества. Спомняме си как след нашият фалит гръцкия бизнес си напазарува на кило български предприятия, дружества и имоти на изключително ниски нива. Жалкото в нашия случай е, че дори и в момента българската икономиката няма достатъчно капиталов ресурс да се включи в процедурите за по-атрактивния бизнес и имоти при съседите ни.

Втората е, че все повече гръцки компании изнасят авоарите и бизнеса си в чужбина, в опит да оцелеят. Само до края на 2011 г. се очаква гръцките компании пререгистрирани в България да стигнат 1000. А според различните източници привлечените средства в банките ни от гръцки граждани вече са от няколко десетки до няколко стотин милиона лева.

 

 
Гласувай:
15
01. boristodorov56 - Няма да им се размине горчивия хап - има време, независимо от лобитата си по света.
02.11.2011 19:16
Тепърва ще духат супата гърците.
Явно още не им се ще да свалят розовите очила.
От друга страна политическият елит там мисли и за своето бъдеще.
цитирай
2. stefanasenov - Здравей Боре,
02.11.2011 23:26
boristodorov56 написа:
Тепърва ще духат супата гърците.
Явно още не им се ще да свалят розовите очила.
От друга страна политическият елит там мисли и за своето бъдеще.


Безплатен обяд няма.
Гърция си позволи лукса дълги години да поддържа висок стандарт за своите граждани, заблуждавайки ги, че всичко е супер и от розово по-розово, живеейки на кредит и харчейки значително повече отколкото изкарва.
Честно казано им завиждам за лобито по света и как отстояват националния си интерес! Но това не може да продължи вечно и идва видов ден, когато сметката трябва да се плати.
Поздрави! :)
цитирай
3. tit - Момент, момент!
03.11.2011 00:01
stefanasenov написа:

Гърция си позволи лукса дълги години да поддържа висок стандарт за своите граждани, заблуждавайки ги, че всичко е супер и от розово по-розово, живеейки на кредит и харчейки значително повече отколкото изкарва.
КОЙ позволи на Гърция да поддържа... и т.н?
Кой трябваше да гаранитира чековете за разплащане? Защо банките се правеха на разсеяни и допускаха издаване на чекови книжа без покритие в сметката години наред?
Папандреу е прав, и гърците са прави да си отстояват интереса - защо ще плащат само редовите гърци? Кой ще потърси сметка на банкерите и обяснение за движението на парите от фондовете?

Впрочем, "Случеят Гърция" ще е лакмус за това накъде върви света.
Стискам им палци - все някой трябва да победи алчните банкери!!!
В това - да го направи народът със най-стара демокрация ще има нещо символично!
цитирай
4. stefanasenov - Здравей,
03.11.2011 00:20
Да вината е комплексна. Вина имат от тези банки, които използвайки различни техники манипулираха пазарите относно истинския размер на гръцкия дълг, до тези които го изкупуваха и десетки години печелеха немалко от него. Вина имат и ГРЪЦКИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА, които заблуждаваха години наред инвестиционната общност, също така вина имат и регулаторните органи!
Ако си спомняш и ние минахме по този път и СИ ИЗСТРАДАХМЕ ГРЕШКИТЕ /били те и чужди/. След като в края на 90-те г. спряхме да обслужваме задълженията си по външния дълг /дефакто неплатежоспособност/ и дълги преговори с кредиторите, в т.ч. и с Лондонския клуб, дълга ни беше преструктуриран и се сдобихме с брейди облигации.
Те са емитирани въз основа на план за използване на капиталовите ресурси на Световната банка и на Международния валутен фонд за редуциране на дълговото бреме на страните от третия свят. Идеята е двете институции да подкрепят усилията на държавите – длъжници и на търговските банки - кредиторки като осигурят финансиране, чрез което да се редуцират лихвите и главниците по финансовата задлъжнялост. Инициативата е основана на концепцията, че кризата в световната задлъжнялост няма да се разреши чрез по–нататъшното предоставяне на нови кредити и организирането на фондове от страна на заемодателите. Необходимо е да се вземе дългосрочно решение, което да е в интерес и на банките – кредиторки и на страните – длъжници, а именно редукция на финансовите задължения и разсрочване на плащанията по тях. Според брейди – плана страните – кредиторки имат възможност да заменят своите вземания с нови финансови инструменти, а именно с различните видове брейди – облигации.
България емитира брейди – облигации на 28 юли 1994 г. във връзка със споразумението, което подписа с кредиторите от т. нар. Лондонски клуб. С брейди – сделката се редуцира и преструктурира дълг на България от над 8 млрд. щ. д. към повече от 300 частни търговски банки.
цитирай
5. stefanasenov - .. продължение 1
03.11.2011 00:22
Една част от дълга бе уредена чрез опция за обратно изкупуване, а за другата /с общ номинал над 5 млрд. щ. д./ бяха емитирани три вида облигации:
• облигации с отстъпка /DISCс - Discoint Bonds/:
Това са тридесетгодишни облигации с падеж юли 2024 г. Лихвата по тях е 6-ст месечен LIBOR + 13/16 годишно. Издадени са с общ номинал 1 865 млн. щ. д.
• облигации с първоначално намалени лихвени плащания /FLIRBs – Front-Loaded Interest Reduction Bonds/
Oсемнадесетгодишни облигации са с осемгодишен гратисен период. Крайният падеж на тези облигации е 2012 г. От месец юли 2002 г. започва тяхното задължително откупуване, което правителството трябва да извърши с 21 полугодишни вноски на датите на лихвените плащания, който са 28 януари и 28 юли. Емитирани са с общ номинал 1.67 млрд. щ. д.
• облигации по просрочени лихви /IABs – Interest Arrears Bonds/
Седемнадесетгодишни облигации са със седемгодишен гратисен период и двадесет и една нарастващи полугодишни погасителни вноски с начало 30 юли 2001 г. и лихва, платима на всеки шест месеца. Техният общ номинал е 1.615 млрд. щ. д.
Котировките на IAB – облигациите се смятат за най–показателни за доверието, съответно недоверието на чуждестранните инвеститори към българските дългови облигации.
И трите вида облигации са издадени и гарантирани от българското правителство, като споразумението с Лондонския клуб е ратифицирано от НС.
За DISCs и FLIRBs облигации е предвидена възможност да се използват като платежно средство /инструмент/ при приватизацията на държавни предприятия. В споразумението с Лондонския клуб е предвидено за DISCs да участват като платежен инструмент с номинала си, а FLIRBs с 50% от своя номинал.
И двата вида облигации могат да се използват за участие в приватизацията от всички физически и юридически лица.

Тези облигации /преструктурираните ни лоши кредити/ действаха до 2002 г.
цитирай
6. stefanasenov - ... продължение 2
03.11.2011 00:23
Първа замяна на брейди срещу евро облигации
През март 2002 г. България обяви началото на първата от общо две нови глобални емисии, деноминирани в евро и в щатски долари.
В резултат от тази операция България успя да замени 1.326 млрд. щатски долара, или около 28% от брейди дълга. От обращения бяха извадени 35.5% от емисията DISC, транш А и 54.1% от транш В, 17% от емисията FLIRB, транш А и 94.7% от транш В, както и 21.7% от облигациите IAB.
Съответно бяха емитирани две нови глобални емисии:
• 835 млн. евро с лихвен купон 7.500% и падеж 2013 г.;
• 511 млн. щатски долара с лихвен купон 8.250% и падеж 2015 г.

Втора замяна на брейди срещу евро облигации
В края на септември 2003 г. бе организирана втората операция за замяна на български брейди облигации.
Отворена и допълнена бе само глобалната емисия в щатски долари с падеж 2015 г. Бяха емитирани облигации с номинал 760 млн. щатски долара, с което общият размер на емисията бе увеличен до 1.3 млрд. щатски долара.
От своя страна остатъчното количество на трите брейди емисии беше редуцирано с около 26% или 887 млн. щатски долара. Разпределено между трите емисии, то изглежда така: 31.7% от DISC, транш А и 61.6% от транш В, 26.7% от емисията FLIRB, транш А и 67.8% от транш В, както и 18.3% от емисията IAB.

цитирай
7. stefanasenov - .. продължение 3
03.11.2011 00:27
През всичките тези години, от фактическия ни фалит до момента българския народ стискаше зъби с най-ниските пенсии и заплати в цяла Европа. Но България запази фискална дисциплина, борда бе запазен и в момента сме с ВТОРИЯ НАЙ-НИСЪК ДЪЛГ/БВП В ЕС. СЪС СТАБИЛНА МАКРОРАМКА, БЮДЖЕТЕН ДЕФИЦИТ В РАМКИТЕ И ПО-МАЛЪК ОТ ИЗИСКВАНИЯТА НА ДОГОВОРА ОТ МААСТРИХТ И В МОМЕНТ НА ГЛОБАЛНА ФИНАНСОВА КРИЗА НИ УВЕЛИЧАВАТ КРЕДИТНИЯ РЕЙТИНГ, ДОКАТО В ЦЯЛА ЕВРОПА И САЩ ИМ ГО СВАЛЯТ!
С други думи безплатен обяд няма и идва ден когато той трябва да се плати!

Поздрави! :)
цитирай
8. tit - Направо ме разбихте!:)):):)
03.11.2011 02:13
Написаното горе ми е като на китайски /почти/, айде - на английски, щото него малко го поназнайвам!:)

Тая приказка за обяда е малко, хъм...няма да ползвам епитет. Щото едни ядат обяда , а други го плащат, ако ме разбирате.
А цената определя трети!

Признавам, че съм неграмотна, но бихте ли хвърлили светлина, от Ваша гледна точка, как стоят нещата със собствеността върху пристанището Пирея?
Стана ли вече ясно на кого ще платят гърците чрез него или още се разиграва?
Не се заяждам, коментирам си при Вас поради това, че сте изключително толерантен, даже и към лаици като мен. По същество нямах отношение към проблемите на гърците - имам си достатъчно мои!:)
Житейските ми несгоди ме срешнаха тези дни с някой представители на този народ - хора като мен. Та се разговорихме - що при нас тъй, а при тях - инак, кой за къде и как да се спасява...досат млади гърци масово имигрират и са на мнение, че ги чака страшна криза, те не си правят илюзии. Но позицията им е -

не може дребните акционери да загубят половината от парите си, вложени в акции и ценни книжа, а големите акули да се измъкнат безнаказано.
В това отношение напълно ги разбирам.

Стискането на зъби никога не е от целия народ, уви!
Впрочем, на някой не ни останаха зъби да стискаме...
цитирай
9. starbuck69 - :)))
03.11.2011 14:42
понастоящем, византийците са финансов троянски кон в сърцето на Европа.
цитирай
10. ko642 - @7
03.11.2011 16:51
От това което чета, разбирам че БГ може лесно да вземе заем ако поиска (висок кредитен рейтинг) а Гърция и САЩ не могат .. лесно (нисък кредитен рйтинг). Обаче фактите от статията показват че всъщност гърците продължават да взимат големи заеми .. макар и трудно :) И от тук следва въпроса - заслужава ли си стискането на зъби от страна на българския народ, каква полза му носи то? И какво от това че БГ може лесно да вземе пари? Има ли полза от това обикновения човек?

Сещам се един лаф на мой добър познат (не е икономист или финансист) ... ако аз дължа на банката 100х долара съм в беда, ако сължа на банката 100мил. долара банката е в беда :) Поздрави!
цитирай
11. stefanasenov - Здравейте,
03.11.2011 17:04
ko642 написа:
От това което чета, разбирам че БГ може лесно да вземе заем ако поиска (висок кредитен рейтинг) а Гърция и САЩ не могат .. лесно (нисък кредитен рйтинг). Обаче фактите от статията показват че всъщност гърците продължават да взимат големи заеми .. макар и трудно :) И от тук следва въпроса - заслужава ли си стискането на зъби от страна на българския народ, каква полза му носи то? И какво от това че БГ може лесно да вземе пари? Има ли полза от това обикновения човек?

Сещам се един лаф на мой добър познат (не е икономист или финансист) ... ако аз дължа на банката 100х долара съм в беда, ако сължа на банката 100мил. долара банката е в беда :) Поздрави!


Тъжната истина е, че до преди известно време БГ рейтинга беше съизмерим с този на фалирала Гърция?
И към момента нивото на заплатите и пенсиите в Гърция е в пъти по-високо от нашите, а кредите им са с поне няколко пункта по-ниски от нашите ... ;-(

Поздрави! :)
цитирай
12. stefanasenov - Здравейте,
03.11.2011 17:05
starbuck69 написа:
понастоящем, византийците са финансов троянски кон в сърцето на Европа.


Да така е и продължават да наглеят и да ни правят на луди калинки ..!

Поздрави! :)
цитирай
13. zaw12929 - Нали им казват "хитрите гъ...
03.11.2011 23:07
Нали им казват "хитрите гърци" Ако нас неоснователно ни тъпчат, тях обратното- винаги поощряват. Те бяха витрината на капитализма и всеки у нас "демократ" казваше: "Вижте в Гърция как живеят, нали всички заедно излязохме от войната... тази витрина рухна и повлича благодетелите си, за ужас и на нашите папагали...
Време е да оценим, че живеем, като се трудим не по малко от хитрите гърци и това което им се случва, не е причина да се плашим и унижаваме. Те ще се справят- имат подкрепа
цитирай
14. stefanasenov - Здравей,
04.11.2011 12:17
zaw12929 написа:
Нали им казват "хитрите гърци" Ако нас неоснователно ни тъпчат, тях обратното- винаги поощряват. Те бяха витрината на капитализма и всеки у нас "демократ" казваше: "Вижте в Гърция как живеят, нали всички заедно излязохме от войната... тази витрина рухна и повлича благодетелите си, за ужас и на нашите папагали...
Време е да оценим, че живеем, като се трудим не по малко от хитрите гърци и това което им се случва, не е причина да се плашим и унижаваме. Те ще се справят- имат подкрепа


Много добре казано ...
Поздрави! :)
цитирай
15. kalinpetrov - :)
04.11.2011 19:01
анализа е добър, но дали ние действително сме "остров на стабилност" и този дълг/БВП за коя година е?

и друго
защооооооооооооооооо си ми пипал от палето с паритеееееееееееееее

поздрав!!
цитирай
16. stefanasenov - Здравей,
04.11.2011 19:42
kalinpetrov написа:
анализа е добър, но дали ние действително сме "остров на стабилност" и този дълг/БВП за коя година е?

и друго
защооооооооооооооооо си ми пипал от палето с паритеееееееееееееее

поздрав!!И към момента дългът/БВП е около 20% или по-малко.
Дали сме остров на стабилност: ако гледаме макро рамката по-скоро да, ако гледаме доходи/разходи/потребление по-скоро НЕ!
А за парите ...
Поздрави! :)
цитирай
17. анонимен - :-)
07.11.2011 01:56
Ако имате заблуда как дълг се превръща в "загуба" на суверенитет, ето нещо в помощ на възможността за такъв "трансфер" !!!

http://www.youtube.com/watch?v=5_jc_bxSeFc
цитирай
18. raders - понастоящем, византийците са ф...
28.02.2012 17:36
starbuck69 написа:
понастоящем, византийците са финансов троянски кон в сърцето на Европа.


Вярно е, че са нещо като троянски кон, но не са византийци /де да бяха/. Византия, това е Рим /или по-вероятно Тракия/, но нашите идиоти историци я хвърлиха в обятията на гърците.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stefanasenov
Категория: Бизнес
Прочетен: 768373
Постинги: 207
Коментари: 1292
Гласове: 7533
Календар
«  Септември, 2020  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Блогрол