Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2011 18:18 - Без ДОВЕРИЕ няма икономически РАСТЕЖ и ръст на БВП!
Автор: stefanasenov Категория: Бизнес   
Прочетен: 5542 Коментари: 10 Гласове:
10

Последна промяна: 21.11.2011 18:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Икономическото възстановяване на Югоизточна Европа /ЮИЕ/ ще се забави в краткосрочен план, а в частност и на България. Според разработка качена на блога на Европейската банка за възстановяване и развитие /www.ebrd.com/downloads/research/economics/focus/161111.pdf/.

Те анализират зависимостта между ПОТРЕБИТЕЛСКОТО ДОВЕРИЕ и брутния вътрешен продукт /БВП/.

В първите етапи на кризата според тях намаляването на доверието в Източна Европа е било по-силно отколкото в Западна.  При средно за Европейския съюз /ЕС/ от -30 пункта, за ЮИЕ беше отчетено дъно при близо -50 пункта. Логично в Западна Европа възстановяването се движеше и усещаше със значително по-бързи темпове от Източна.

За България в частност, ако доверието започна плавно да се възстановява през 2009 г., положителните очаквания от края на 2010 г., то в момента то отново обърна посоката. При доверие средно за ЕС от -25 пункта, то в България е около -40 пункта.

В подкрепа на анализа на експертите от ЕБВР, могат да се приложат още няколко примера:

БВП, който първите две тримесечия на 2011 г. се движеше с ръст, третото тримесечие завърши на нула, а за четвъртото се очаква да е със знак минус.

В Закона за държавния бюджет за 2012 г., в последния момент бе заложен по-нисък процент ръст от 2,9%, което представлява БВП от 81 629 млн. лева заради глобалната и дългова криза.

Прогнозните приходи за 2012 г. са за 17 029 228,1 хил. лева, а разходите за 18 585 953,4 хил. лева. Разликата от -1 685 207,7 хил. лв. е предвидено да бъде компенсирана с външно финансиране (нето) 2 573 789,5 хил. лева.


След приемането му на първо четене от парламента, редица икономически отрасли и браншове бяха неприятно изненадани, а страната е на ръба на национални протести. Вече сме свидетели на такива от БАН и еколози, а в стачна готовност са синдикатите в БДЖ, неотложната помощ, националните ръководства на Подкрепа и КНСБ и браншовите организации на фермерите.

Според статистика на ЕБВР междубанковият пазар в България продължава да работи с по-високи лихви над средните за ЕС и еврозоната. Тримесечните кредити между банките в България се сключват при лихва от 3.60%.


Лошите кредити достигнаха 14,5%.

От друга страна банките привлякоха над 30 млрд. лева от домакинствата. Увеличението на депозитите от една страна е добре, тъй като допринася за стабилността на банковата ни система. От друга страна е и проблем, тъй като за момента в ситуация на свито и ограничено кредитиране те са свръх капитализирани. Държането им по банкови сметки, вместо да се използват за инвестиции и потребление, потвърждава тезата за продължаващия спад на потребителското доверие в страната.

Цената на застраховката по държавните ценни книжа /ДЦК/ продължава да се качва и е отново висока. За 5 годишните книжа от 2008 г. до момента рисковата премия срещу фалит се покачва с 331 пункта за да стигне сегашните си нива от 362 базисни пункта.

Чуждестранните инвестиции продължават да спадат на годишна база.

Потреблението продължава да спада.

Безработицата се увеличава, като за 2011 г. ще мине 10% и вероятно за втора поредна година ще сме в тройката на ЕС по ръст на безработицата.

Друг важен индикатор е фондовата борса. Тя е най-лесният начин да се определи какво е политическото и икономическо състояние на всяка държава. Ако тя е стабилна, капитализирана, с достатъчен брой листвани компании, ликвидна, с голям средно дневен обем и се развива, то всичко е наред. И обратното.

България за съжаление е антипода на развита борса. Системно липсва държавна политика за развитието на паричните и капиталови пазари. За това не е чудно, че за по-малко от три години капитализацията и от близо 24 млрд. лева стигна до около 10 млрд., а ако стигне дневен обем от 500 хил. лева пляскаме с ръце. След големия срив от 2009 г., големите очаквания за 2010 г. не се случиха. При двуцифрени ръстове на развитите фондови борси, БФБ отчете спад от приблизително 22%? Тази година също картината не е розова. Само са 9 седмици основните индекси загубиха около 5%, а спада от началото на годината минава 10% и е само на 20% от незапомненото дъно от 2009 г.

В този ред на мисли декларираните очаквания на Министерство на финансите, многократно афиширани от министър Дянков, че 2012 г. ще е по-лоша от 2011 г. и може да я сравняваме с 2010 г. допълнително разклащат потребителското доверие! А оттам нищо чудно заспалата българска икономика да замре допълнително!

 

Ако трябва да обобщя казаното до тук, ИЗВОДА Е ЧЕ ТРЯБВАТ СПЕШНИ И РЕАЛНИ РЕФОРМИ И ПОЛИТИКИ ЗА СПРАВЯНЕТО С КРИЗАТА.

Макро рамката на държавата не трябва да е за сметка на микро рамката и оцеляването на хората и бизнеса.

Правителството трябва да се съсредоточи върху орязването на публичните разходи, закриване и/или преструктуриране на неефективни и дублиращи се звена от администрацията. Да направи възможното да се усвоят максимално средства по евро програмите, чрез които единствено могат донякъде да се компенсират изчезващите чужди инвестиции. При негативни прогнози за ръста да не го преекспонира. Да се разработят нови програми за подпомагане на дребния и среден бизнес /който реално създава добавената стойност/. Нови инвестиции на вътрешния пазар, които да стимулират местното производство и търсене.

Да не забравяме извода на ЕБВР, че корелацията между доверие и икономически ръст е най-висока точно за България. Или с други думи, ако има по-голямо доверие ще има и по-висок икономически растеж. Не на последно място, експертите заключават, че по-високото доверие води и до ръст на кредитирането и вноса!





Гласувай:
10



1. vmir - Напълно вярно, въпреки, че често ролята на доверието се подценява.
21.11.2011 19:52
Няма как да имаш икономически ръст, ако хората се занимават с оплюване на всичко, което се движи. Има една камара подобни плювачи в блога и се чудя толкова ли са тъпи, или просто не понасят идеята за подобряване на положението у нас.
цитирай
2. stefanasenov - Здравей,
21.11.2011 19:59
Благодаря за конструктивния коментар! :)

Да, много хора нямат вяра на никому и плюят всекиго. Те са песимисти, те са озлобени, те са изправени до стената от проблеми и безпаричие ... Но те не са се родили така.
От социализъм бяха вкарани в капитализъм, от най-див вид, какъвто е бил в САЩ в началото на 20 век.
За мен проблема започва още от комунизма. Налагането на атеизма и .... В миналото хората имаха морални ценности, основани на вяра и добродетелите на бг семейството. Те знаеха, че ако направят нещо лошо и държавата не ги накаже, то Господ Бог ще стори това.
А иначе доверието и позитивизмът са елемент на развитото гражданско общество и ПОСЛЕДОВАТЕЛНАТА И ПРЕДВИДИМА НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА ОТКРИТА ПОЛИТИКА НА БГ ПРАВИТЕЛСТВАТА!
Поздрави! :)
цитирай
3. vmir - Това не е дори капитализмът отпреди век, не е дори капитализмът отпреди 2 века,
22.11.2011 05:47
които, ако не точно социална, са имали поне грижата да възнаграждават усърдието и усилията, да не говорим, че идеята за осигуряване на минимум условия за съществуване като условие за възстановяване силите на работниците и трудоспособността им е в основата още на първите индустрии.

Днес у нас бившите деятели на комунизма безсъвестно лъжат, че грижата за работниците започвала и свършвала с тяхната "борба", че за работниците се грижат само "техните" капиталисти и т.н. Тази и много други подобви техни лъжи са базирани на недоверието и непрекъснато произвеждат омраза и деструктивно противопоставяне, което се занимава главно с измислени проблеми.

В спора се ражда истината, но ако спорът е смислен, а страните - решени да го изяснят. А при нас умишлено се създават недоразумения и се робува на безумни обвинения, при което основателните обвинения остават без последствия.

Поздрави! :)
цитирай
4. dalida - Брутен вътрешен продукт - какво означава
23.11.2011 17:07
В икономиката брутният вътрешен продукт (БВП) е мярка за количеството произведени стоки и услуги за определен период от време в даден географски район. Това е един от начините за измерване на националния приход и продукция. Често брутният вътрешен продукт се използва като показател за стандарта на живота на определена нация, но има икономисти, които са против това.

Банките не произвеждат продукти, те отдават заеми и печелят от
лихвите.
Доверието едвали има нещо общо с ВБП. Какво произвежда БГ; какво се предлага на вътрешния пазар и какво се изнася?
Всеки внос на стоки отвън е в ущърб на нашата икономика. Инвестициите имат отношение ако са вложени в производството и ако капиталите им се вкарват в нашите банки. Гърците имат много капитали в българските банки,това са частни производители и частни вложители. Ако гърците и англичаните не си изтеглят изведнъж капиталите, българските финансови институции няма да фалират. В България от 20 -те години на 20 век вътрешното производство на стоки е намаляло дастично. Тези данни за ВБП са "сухи" и не зависят от някакво " доверие" или каквото и да е нещо друго. Ако износ на 80%, внос на 20% - няма страшно, но в момента у нас положението е обратно; вносът е повече от износът. И е време чиновниците които изчисляват тези пропорции да се запознаят с истината, а не да следват старите данни и да ги променят според статистиките - отживяла система и доста затлачена - номенклатура - демагогия и бюрокрация. Европа е потънала в корупция, статистическите данни се манипулират спрямо управлението. Така е и в България. И не е Дянков виновен - виновна е остарялата икономическа система.

цитирай
5. dalida - Оцеляването на хората!?
23.11.2011 17:15
В Бургас хората живеят много добре. Всеки ден по улиците върволица от автомобили, опашки на бензиностанциите, ресторанти за бързо хранене са пълни, закусвални и кафенета - пълни, тротоарите станаха паркинги и улиците - сини зони. Магазините се пълнят с клиенти два пъти в месеца - на аванса и на заплата. Бургазлии изобщо не усещат кризата. 60% от фирмите произвеждат продукти и ги лансират на местния пазар. Хората са добре облечени и малко разсеяни,но общо си живеят добре.
Частният сектор се развива, защото повечето селяни станаха граждани.
Градовете се разхубавяват, а селата опустяват. Но, когато дойдат празниците всички "граждани" се пребират по родните си места и градът опустява.
Упорито следваме американския начин на живот - от селото в града -реализиране на мечти и възможности.

Редакторът на блога е отвратителен, смесва буквите и обърква словореда.
цитирай
6. анонимен - Какво доверие ... кви 100 лева
23.11.2011 20:52
Хората нямат работа пари разходите ска4ат икономиката навлиза в рецесия, предстоят ста4ки
Сутрин 4уваме едно от правителството а до ве1ерта ве4е се е сменило няколко пъти
така не се създава нито доверие, нито се стимулира икономика и се привли4ат 4уьди инвестиции
цитирай
7. stefanasenov - Здравей,
24.11.2011 19:40
vmir написа:
които, ако не точно социална, са имали поне грижата да възнаграждават усърдието и усилията, да не говорим, че идеята за осигуряване на минимум условия за съществуване като условие за възстановяване силите на работниците и трудоспособността им е в основата още на първите индустрии.

Днес у нас бившите деятели на комунизма безсъвестно лъжат, че грижата за работниците започвала и свършвала с тяхната "борба", че за работниците се грижат само "техните" капиталисти и т.н. Тази и много други подобви техни лъжи са базирани на недоверието и непрекъснато произвеждат омраза и деструктивно противопоставяне, което се занимава главно с измислени проблеми.

В спора се ражда истината, но ако спорът е смислен, а страните - решени да го изяснят. А при нас умишлено се създават недоразумения и се робува на безумни обвинения, при което основателните обвинения остават без последствия.

Поздрави! :)


Добре казано, но се поотдалечихме от темата ..
Поздрави! :)
цитирай
8. stefanasenov - Здравей,
24.11.2011 19:40
анонимен написа:
Хората нямат работа пари разходите ска4ат икономиката навлиза в рецесия, предстоят ста4ки
Сутрин 4уваме едно от правителството а до ве1ерта ве4е се е сменило няколко пъти
така не се създава нито доверие, нито се стимулира икономика и се привли4ат 4уьди инвестиции


Липсата на доверие /което е факт/ е един значителен проблем ..
Поздрави! :)
цитирай
9. stefanasenov - До Далида,
24.11.2011 19:49
Здравейте, благодаря за конструктивния и обективен коментар.
Има връзка между доверие и БВП /вие добре описахте какво значи/.
Ако в основата е доверието и то е факт, правителството /всяко/ ще може сравнително безболезнено да направи необходимите и трудни реформи. КОИТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА СЕ ОСЪЩЕСТВЯВАТ ОТКРИТО В ДИАЛОГ С НЕПРАВИТЕЛНИЯ СЕКТОР, ПОСЛЕДОВАТЕЛНО И ПРЕДВИДИМО. Те трябва да са насочени към повишаване на покупателната способност, намаляване на безработицата и привличане на чуждестранни инвестиции /в кризата остана да се надяваме на евро фондовете/, а от друга да се задържат вече направените. Ако тези мерки или част от тях са факт, бизнеса и хората ще изтеглят авоарите си от банките /само домакинствата държат над 30 млрд. лева?!/ и ще ги вкарат в икономиката. А от там ще има налице икономически растеж, който ще доведе до увеличение и на БВП.
Поздрави! :)
цитирай
10. stefanasenov - .................
24.11.2011 19:58
dalida написа:
В Бургас хората живеят много добре. Всеки ден по улиците върволица от автомобили, опашки на бензиностанциите, ресторанти за бързо хранене са пълни, закусвални и кафенета - пълни, тротоарите станаха паркинги и улиците - сини зони. Магазините се пълнят с клиенти два пъти в месеца - на аванса и на заплата. Бургазлии изобщо не усещат кризата. 60% от фирмите произвеждат продукти и ги лансират на местния пазар. Хората са добре облечени и малко разсеяни,но общо си живеят добре.
Частният сектор се развива, защото повечето селяни станаха граждани.
Градовете се разхубавяват, а селата опустяват. Но, когато дойдат празниците всички "граждани" се пребират по родните си места и градът опустява.
Упорито следваме американския начин на живот - от селото в града -реализиране на мечти и възможности.

Редакторът на блога е отвратителен, смесва буквите и обърква словореда.


щО СЕ ОТНАСЯ ДО ХОРАТА, че живеят добре, дори в Бургас не съм съгласе напълно.
Наличието на коли по тротоарите е измамно и ... Има редица бизнеси и хора, които ако не са с колата/те си по-добре да не излизат и да затворят кепенците.
Що се отнася до заведенията, то в манталитета на българина е ако трябва да яде хляб и сол но да ходи по вървежните заведения да го видят.
Иначе, Бургас като морски град и курорт, като най-голямото товарно пристанище на България, може наистина да предложи по-висок стандарт и ниска безработица от редица други градове и общини. Но и това не е мярка.

Поздрави! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stefanasenov
Категория: Бизнес
Прочетен: 848068
Постинги: 207
Коментари: 1292
Гласове: 7540
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол