Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2012 13:17 - Здравният БУМЕРАНГ ще се обърне срещу създателите си!
Автор: stefanasenov Категория: Политика   
Прочетен: 3490 Коментари: 4 Гласове:
12

Последна промяна: 13.07.2012 13:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Идеята за покупка на имущество срещу документ за платени здравни осигуровки е МЪРТВО РОДЕНА!

 

През седмицата българите отново бяхме вкарани в ролята на „опитни свинчета“ с приетото на първо четене от парламента предложение на здравната министърка сделки с движимо и недвижимо имущество да стават единствено срещу представен документ за платени здравни вноски?! Предложение касаещо всички българи, внесено и гласувано без никакъв обществен дебат? С мотиви, че разбирате ли имало над 1 млн. българи здравно неосигурени и щом имат пари за сделка, респективно ще имат и за здравни вноски?

Аджаба госпожи и господа нормотворци. Защо преди да приемете това „уникално“ предложение не направихте първо един прост анализ? Един анализ, който да покаже точната бройка на неосигурените, причините те да са такива /имат възможност, но не плащат защото не са доволни от получаваната услуга; емигрирали са и живеят в чужбина; социално слаби са и т.н./, какъв процент от сделките с имущество се правят от здравно неосигурени и т.н. НЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО ИДВАТ И ВЪПРОСИТЕ: ВИЕ СВЪРЗАХТЕ ЛИ СЕ ПЪРВО С ТЕЗИ ГРАЖДАНИ, ИЗПРАТИХТЕ ЛИ ИМ ПИСМА, ПОПИТАХТЕ ЛИ ГИ ЗАЩО НЕ СЕ ОСИГУРЯВАТ, ПОДКАНИХТЕ ЛИ ГИ ДА ГО НАПРАВЯТ? Отговорът разбира се е НЕ?!

Всеки, на когото се е наложило да си изкара документ от НАП за осигуровките /след като НОИ беше вкаран под шапката на НАП/ се сблъсква с почти неразрешими проблеми. При прехвърлянето на базите данни от НОИ към НАП се оказват, че те са коренно различни и почти несъвместими. А крайният ефект е, че не повече от 50% от наличната информация в НОИ може да се открие в НАП. Но законът казва, че документът се получава от НАП?

При НЗОК нещата са дори още по-страшни. Сгрешените списъци са такива от години. Като се започне от това, че адресите масово са сгрешени и стигнем до парадокса хората, които са задължени по списък да внасят здравни вноски са повече от реално /живите/ задължени?

Да се върнем отново към НАП. Никой не се е запитал, дали вмененото им задължение да издават документи за здравни вноски, които те ще трябва да издават на над 7 млн. българи е реално изпълнимо. Отговорът е по-скоро не. Има редица малки населени места и общини, в които няма офиси на НАП и хората за да си извадят документ ще трябва да пътуват. Разбира се за собствена сметка и всеки както може. Там където има пък, гласоподавателите ще се редят на опашки, мечтаейки за момента когато ще дойде редът им да внесат необходимата ТАКСА и да научат след колко време ще трябва да се наредят на нова опашка, този път за получаването на документа.

Единственият сигурен ефект от тази мярка ще бъде натоварването на населението с НОВИ РАЗХОДИ и загубата на МИЛИОНИ ЧОВЕКОЧАСОВЕ ТРУД, жизненоважни за бизнеса в момент като настоящия на глобална финансова криза. Допълнително ще бъде ограничена и икономическата активност на населението. Да не забравяме, че при не малка част от сделките средствата от продажбата директно отиват за покриване на дългове.

В заключение искам да припомня на вносителите и депутатите, които го подкрепиха, че от началото на мандата на това правителство г-жа Атанасова е четвъртият по ред здравен министър, а проблемите си седят.

Нека припомним и какво казва конституцията, тази норма плод на усилията ни за развито демократично общество:
Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, както и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.
Частната собственост е неприкосновена!

Надявам се разума да надделее и на второ четене тези предложения да не бъдат подкрепени. Ако не управляващите ще дадат нов коз на опозицията, да атакува текстовете пред Конституционния съд. А вярвам, те там ще паднат!




Гласувай:
12



1. andrei - Точно така.
13.07.2012 14:08
Правото да се ползваш от здравна помощ,не може да бъде и задължение!!!Същото се отнася и до пенсионното осигуряване.Но за хора които не познават конституционните норми всичко е възможно,което се нарича правна неграмотност и диктаторски манталитет.
цитирай
2. stefanasenov - Здравейте,
13.07.2012 14:16
Благодаря Ви за точния коментар!

Поздрави! :)
цитирай
3. анонимен - винаги по един и същи начин
13.07.2012 18:45
Стефан, в твоята статия ти посочваш начините как този проблем може да се диагностицира и след това лекуван. Но това изисква желание, този проблем да бъде решен, а не да се симулира дейност, каквото смятам че се прави за пореден път в нашата страна.
Тук възниква още един въпрос - каква част от ромското население извършва сделки за покупко-продажба? А каква част внася вноски за здравно осигуряване?
Или както винаги, дай да оскубем парите от тези, които ги имат. Пък останалите...здрави да са.
Държавна политика в страната ни е дискриминацията. И новото предложение на министърката традиционно тъпо и неефективно.
цитирай
4. stefanasenov - Здравейте,
13.07.2012 18:48
Благодаря Ви за коректния коментар!

Поздрави! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stefanasenov
Категория: Бизнес
Прочетен: 847952
Постинги: 207
Коментари: 1292
Гласове: 7540
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол