Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2012 16:02 - Здравното осигуряване, БАЛАНС между отговорности и права!
Автор: stefanasenov Категория: Политика   
Прочетен: 3247 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 02.05.2012 13:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Действащата законова уредба за Здравно осигуряване в България стартира през 1998 г. с приемането на Националната здравна стратегия.

На нейна база през същата година се създава и Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/. С появата и финансирането се разпределя между републикански бюджет и нея.

Здравните реформи продължават през 1998 г. с приемането на Закона за здравно осигуряване. Той регламентира два вида осигуряване – задължително /първи стълб/ и доброволно /трети стълб/.

Чрез задължителното, социално, здравно осигуряване /модел на Бисмарк/ всеки български гражданин се задължава да участва с месечни задължителни вноски към него. До 1998 г. тя бе 6%, а от 1999 г. бе увеличена на 8%.

Този модел залага на равнопоставеността и солидарността при ползването на медицинска помощ в България.

Идеята на законодателя е НЗОК да е независим държавен орган, който да осигурява достъп на здравноосигурените лица до медицинска помощ и дейност на базата на правото на свободен избор за това, кой да я осигури /стига да има договор с нейното регионално подразделение/.

Влагането на принципа за солидарност на осигурените при ползването на набраните средства ощетява цели групи граждани. Този принцип е възприет от съвременните общества, в деня в който те са установили, че простото изоставяне на слабия /болния/ в обществен смисъл води предимно до негативи за цялото общество.

Ще дам следния пример: внасяш през годините 1000 парични единици /които отиват в обща сметка – каса/, но не ти се налага да ги ползваш /използваш 0 единици/. В същото време някой, който е внесъл 100 единици или някой неосигурен има нужда от медицинска помощ на голяма стойност. Те не са внесли достатъчно /или изобщо не са/ за да покрие разходите по лечението им. Но те на базата на солидарния модел биват лекувани, точно колкото и ти, който си внесъл 1000 единици, ако имаш нужда.

Също така е факт, че част от скъпите пътеки /особено в кардиологията, спешната помощ, травматологията и др./ са недофинансирани. В тези случай се налага осигуреният човек да си доплаща ако желае да бъде лекуван по най-добрия начин. Същото се отнася и до избора на екип /плащаш ако искаш да те лекува определен, добър лекар специалист/. Да не говорим, че има сфери, в които реално липсва НЗОК. Такъв пример е психиатрията, където почти всичко се заплаща от болния.

С други думи този модел води до изкривявания в системата и до ощетяване на групи граждани.

Решението би било да се разбие монопола на НЗОК и да се създаде втори стълб за здравно осигуряване. Това могат да бъдат Универсални здравно осигурителни компании /по подобие на пенсионната система/, които след последните промени вече са застрахователни дружества. По този начин системата от чисто солидарна, ще стане солидарно – капиталова. Това е т.н. микс между държавните и либерални системи.

При тази хипотеза здравната вноска отново се превежда към НОИ. Но има два варианта:

При първия вариант част от нея /примерно 2%/ НОИ превежда на Универсалния здравен фонд /застрахователна компания получила лиценз от КФН/ предварително избран от лицето.

При втория се създава Задължителна допълнителна здравна вноска /предлагам пак да е около 2%/, която отново се превежда на НОИ. НО ТАЗИ ВНОСКА ТРЯБВА ДА СЕ ВНЕСЕ НА 100% В ЧАСТНАТА КОМПАНИЯ ОТ НОИ /за разлика от ДЗПО/.

По този начин ще имаме три стълба на здравно осигуряване – НОИ /първи солидарен/, частните дружества /втори капиталов/ и третия, които ще е доброволен от капиталов тип.

Ако се възприеме този подход, системата ще се балансира. Капиталовите фондове /частните дружества/ ще дофинансират системата за: избор на екип, скъпи интервенции, по-качествени консумативи, стави, медикаменти и т.н.



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. etyna - Звучи утопично!
14.05.2012 19:42
Гадно е,че звучи утопично,че я докарахме до тук...Съгласна съм с написаното!Болно ми е ,че познавам хора,които не могат да си позволят животоподдържащи лекарства.Болно ми е,че новородените се изписват с температура ,защото в частната клиника правят секцио на конвейр и няма места на следващия ден да задържат родилката и бебето/вчера бях свидетел/,болно ми е ,че меркантилното измества милосърдното-не само в здравеопазването,което между впрочем не ни опазва.Благодаря ти,че говориш за това!
цитирай
2. stefanasenov - Здравейте,
16.07.2012 15:29
etyna написа:
Гадно е,че звучи утопично,че я докарахме до тук...Съгласна съм с написаното!Болно ми е ,че познавам хора,които не могат да си позволят животоподдържащи лекарства.Болно ми е,че новородените се изписват с температура ,защото в частната клиника правят секцио на конвейр и няма места на следващия ден да задържат родилката и бебето/вчера бях свидетел/,болно ми е ,че меркантилното измества милосърдното-не само в здравеопазването,което между впрочем не ни опазва.Благодаря ти,че говориш за това!


Благодаря Ви за коректния коментар!

Поздрави! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stefanasenov
Категория: Бизнес
Прочетен: 849217
Постинги: 207
Коментари: 1292
Гласове: 7540
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол