Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2011 15:38 - Македония с една крачка по-близо до НАТО. Гърция неправомерно е спряла Македония за НАТО според решение на Международният съд в Хага
Автор: stefanasenov Категория: Политика   
Прочетен: 4402 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 05.12.2011 18:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Македония е с вето за приемането и в НАТО още от срещата на върха на алианса провела се през 2008 г. в Букурещ. То е наложено от Гърция заради спора и със Скопие за името на държавата.
image


Македония внесе иск в Международния съд в Хага срещу Атина на 17 ноември 2008 г. Скопие поиска от съда да констатира, че Гърция е в нарушение на Временната спогодба, която бе подписана от двете държави на 13 септември 1995 г. В нея чл. 11 предвижда Гърция да не се противопоставя на членството на Македония в НАТО или в друга международна организация, на която Гърция е член, ако това става под името Бивша Югославска Република Македония /БЮРМ/.
image


Днес, след повече от 2 години съдът отсъди, че Атина е нарушила именно този член от Временната спогодба, а решението е взето с 15 на 1 гласа.

Неслучайно преди няколко дни президентът на БЮРМ, г-н Георге Иванов на среща с ръководството на министерство на отбраната и генералния щаб на македонската армия /според македонския в. “Вечер”/ е изразил надежда, че това ще е допълнителен коз за приемането на държавата в НАТО. Той очаква това да стане факт още през 2012 г. на срещата на върха на алианса в Чикаго, САЩ.

Целият спор, който се води вече повече от 19 години е в това, че и двете държави претендират да са наследници и правоприемници на античната и могъща Македония.

Но както казва Президентът д-р Желю Желев в свое интервю пред в. Труд и двете нямат подобно право:

„Гърция смята, че с името “Република Македония” Скопие прави покушение върху нейното историческо наследство от античността, в това число и върху името на древната държава Македония.
Македонците пък смятат, че след като са приели това име на своята държава, автоматично стават преки наследници на държавата на Филип II и Александър Велики, и то във всичко. Това на свой ред ги тласка не само да наименуват важни обекти като летището на Скопие и част от автомагистралата по линия на Коридор 10 на името на Александър Македонски, но и да съчиняват нови митове, които звучат абсурдно. Такива са митовете за “7000 години македонски писменост”; “македонците като най-стария народ на планетата Земя”; “мистичната тайна на Слънцето я разбират само македонците”; както и за Розетския камък, който съдържа надписи на 3 езика, древноегипетски, старогръцки и непознат език - непознатият език, макар и все още неразчетен, бил “древномакедонски”.
image

Истината е, че нито едните, нито другите имат основание да претендират за наследството на антична Македония, още по-малко пък да се обявяват за техни правоприемници.

Гърците нямат това морално право, защото античните гърци и македонците са били съвсем различни племена и между тях не просто е имало вражди, а са водили помежду си кръвопролитни изтребителни войни.
Да си припомним “Филипиките” на Демостен, оратора на Демократическата партия в Атина. Това са речи, произнесени срещу Филип Втори и неговата завоевателна политика спрямо гръцките полиси, половината от които той завладява с огън и меч.
Нека да цитираме една от тези речи: “Македонският цар няма нищо общо с Гърция, нито с гръцката култура. Той е варварин, тиранин, деспот, който няма да спаси, а ще задуши и последните остатъци от елинската независимост, свободолюбие и култура.”
След разпада на Югославия и появяването на новата държава БРЮМ и българите имат на какво да се възмущават. Като се започне от сериозните проблеми, които на моменти прерастват до репресии към българското малцинство и се мине през опитите да се открадне българска история, лица и се стигне до езика.
image

Но независимо от това българската държава винаги е подкрепяла своите братя и съседи, независимо от това как се наричат. Един от силните примери е как българското правителство при премиера Ф. Димитров и президента Желев първи признаха независимата македонска държава с всички осъзнати рискове и опасности от това си свое действие към онзи момент. Да припомним и как българите изпратиха над сто танка и още толкова артилерийски установки, заедно с леко огнестрелно оръжие и боеприпаси в подкрепа на младата държава и правителството и по време на гражданската война там. Независимо от негативните медийни кампании срещу нас, България винаги е подкрепяла и защитавала Македония! Така също и нейната евро атлантическата ориентация. АКО СЕ ЗАПИТАМЕ ЗАЩО, ТО ОТГОВОРА Е ЕДИН. ЗАЩОТО СМЕ БРАТЯ И ЕДИН НАРОД!

Това е така, защото българското общество е узряло и осъзнава, че членството на Скопие в ЕС и НАТО ще спомогне за мирно решение на конфликта в Северно Косово и ще допринесе за стабилността и сигурността на Балканите.
За това е време емоциите да бъдат оставени настрани. Време е да се погледне практично дали тази нова държава отговаря на критериите за прием в тези организации. А те са тя да е демократична държава с пазарна икономика и да няма никакви нерешени проблеми със своите съседи.
Ако анализираме дали тя е демократична, можем да кажем че тя по-скоро е такава.
Що се отнася до проблемите със съседите, то при желание и политическа воля няма неотстраними.
Спирайки се на тези с България бих казал, че основният проблем е отношението на Скопие към българското малцинство. Невъзможността на гражданите с българско самосъзнание и с македонско поданство да го афишират свободно. И за проблемите, които изникват пред тези, които кандидатстват за българско гражданство, та дори си позволяват и да  карат автомобили с български номера.
image













Гласувай:
8



1. sande - Поздравявам автора за компетентната и балансирана позиция по отношение на присъединяването на Р Македония към НАТО...
05.12.2011 16:23
Властите в Скопие би следвало да са по-кооперативни и гъвкави към съседите си, главно Гърция и България.

Но не са. Какво пречи?

Мисля, че Р Македония получи независимост от остатъчна Югославия, основно Сърбия, срещу ... зависимост. Т.е. пак в орбитата на Сърбия. Друг вариант не се предвижда, друга опция няма.

Затова продължи македонистката линия, останала от сърбо-комунистическата, титова Югославия.

Всичко се променя, само това не. Тази цена на македонската независимост е много несправедлива, много коварна и сковаваща. Смразяваща.

Преходът към пазарно стопанство и цялата държавност бе изградена по тази линия. Железно.Законът на омертата.

Само, който е предан на Сърбия, на тази линия, само той има шанс - за бизнес, за държавни служби, за кариера.

И обратното: всеки, който поиска сближаване с България е сиктердосан. Няма шанс. Няма въздух за него.

РМ не меже да влезе в НАТО и ЕС преди, или без картбланш от Белград.

Белгард и Атина са стратегически партньори и приятели.

По магистралата на Вардарската долина Белград - Атина не може да се пречка някаква държавица, гравитираща към България. На тази тема те се разбират отлично.

Албанците са заинтересовани от всичко, което им дава свобода на действие. Плановете и мечтите са им други. А и непрекъснато превземат макеоднска територия. И се доближават неумолимо към Албания и Косово.
цитирай
2. анонимен - Моето мнение
07.12.2011 18:00
Македония в този си вид на политическа държава не трябва да влиза в НАТО и ЕС.Не трябва да влиза в тези клубове на демократични и свободни държави, защото нито е демократична, нито е свободна.
В Македония не се спазват човешките права и най-вече на тези македонски граждани, които се чувстват българи.Те под най-различни форми са репресирани.За тях бъдеще в Македония е невъзможно.България не трябва да си затваря очите за това и трябва активно да провежда политика за защита правата на българите в Македония.Влизането на Македония в ЕС при това положение е вредно за България, защото по този начин македонизма ще се признае официално от цяла Европа и съдейки от досегашното нахалство и арогантност на македонистите, то вероятността ние да станем македонци, а не македонците българи е много по-вероятна.
В днешно време, благодарение на властващия в Македония македонизъм, продължават да се отродяват от българщината млади българчета, на които македонските "историчари" внушават от най-ранна детска възраст,че са потомци на древните македонци и че нямат нищо общо с нас,българите като народ.Ето защо историята не трябва да оставяме на "историчарите", както искат македонските политици.Ние не трябва да мълчим и бездействаме, когато се помакедончват видни български възрожденци и революционери, като по този начин се извършва гавра с тяхната памет.България трябва решително да застане срещу македонизма , като инсрумент за потъпкване правата на българите в Македония и да не позволяваме тази държава да влиза в НАТО и ЕС докато тези проблеми не се решат.
Що се отнася до албанците, те единствени не признават македонизма и в това отношение могат да ни бъдат съюзници.За разлика от отродените помакедончени българи, които наричат себе си гордо македонци и които ни мразят и са насъскани срещу българите и България, то албанцине не само в Македония, но и в Албания и Косово, се отнасят към нас дружелюбно и приятелски.Ние трябва да ги използваме като съюзници в борбата срещу македонизма .
Петър
цитирай
3. demograph - Време е Македония да бъде приета в НАТО и ЕС под каквото и да е име.
30.05.2015 17:47
Сега им е шансът да се отърват от сръбската зависимост и от ролята им на руска пионка. Предполагам, че сигналите които получават македонските ръководители напоследък са в тази посока. Вярвам че Македония скоро ще получи, по изключение, открит коридор към ЕС и НАТО.
сТРАТЕГИЧЕСКИТЕ ПОЛЗИ ЗА сащ И ес ОТ ТАКОВА ПРИДВИЖВАНЕ СА ОЧЕВИДНИ И ТЕ НЯМА ДА ПРОПУСНАТ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ.
Изявлението на Лавров не бе случайно. Той предупреди Македония и Сърбия да внимават...1 и НАС. нО ПОЛУЧИ РИТНИК. От всички в този пъзел. Сега, за Македония се отваря врата през която да влязат в ЕС и НАТО няколко години ПРЕДИ сЪРБИЯ. Стигат и 5 години. С това Македония ще бъде спасена от мъртвата хватка на сръбския щовонизъм. А после..нека решават и правят каквото сами свободно си решат.
Успех македонци.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stefanasenov
Категория: Бизнес
Прочетен: 848023
Постинги: 207
Коментари: 1292
Гласове: 7540
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол