Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2010 19:35 - Как аварията на 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй, доказа нуждата от нови ядрени мощности!
Автор: stefanasenov Категория: Политика   
Прочетен: 11783 Коментари: 36 Гласове:
100

Последна промяна: 03.11.2010 12:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
           Дефектиралите тръби в 6-ти блок /1000 мв./ на АЕЦ Козлодуй, открити по време на планов ремонт доказаха спешната нужда от нови ядрени мощности в България.

          Според икономическия министър дневната загуба от спирането му е поне 1,5 млн. лева, а ако се бяха чакали 90 дни новите тръби щяха да са над 100 мил. лева. В калкулацията влиза, както цената на новото оборудване, така също и главното перо, което се калкулира от пропуснатите загуби от износ на ток. Защото в тези 2-ве седмици ограничихме износа с около 80%.

          За да се компенсира този недостиг пък се задейства т.н. студен резерв, блоковете на вългища в ТЕЦ Варна, ТЕЦ Бобов дол и допълнителни мощности на ВЕЦ /при положение, че тяхното върхово натоварване би трябвало да е пролет, когато са препълнени от топящите се снегове язовири/. Съвсем друг е въпроса, че именно тези тецове работят с нискокалорийни лигнитни въглища /украински и български/ и са възможно най-мръсните производства.

          Пределно ясно е, че наличните енергийни мощности не могат да компенсират спрените 4-ри малки блока в АЕЦ Козлодуй на обща мощност 2000 мв.
         Картината се усложнява изключително и от регулациите налагани от ЕС за точно тези мръсни производства, тецовете на въглища. Всеки един от тях има срок и/или определени часове за работа след който ако не е въвел в експлоатация филтри и сероочистки по евро изискванията то те трябва да преустановят работа. Вече това е факт с Брикел, Гълъбово.
         ТЕЦовете, които отговарят на изискванията се броят на пръсти. От тук ще има и допълнителни мощности, които ще бъдем задължени да изведем от експлоатация.

Ядрената енергия, е енергия която дава енергийна независимост на една държава; геополитическа стабилност /всеки враг или противник би се замисли преди да предприеме враждебни действия срещу страна разполагаща с АЕЦ/; евтина и сигурна енергия /без да се съобразяваме с количество вода, вятър или слънце, а така също ще има ли газ или въглища/; предпазва и щади околната среда; открива нови работни места за квалифицирани специалисти с високи възнаграждения и т.н. Доказателство за това е и промененото отношение на западните държави към нея, в Германия, Франция и САЩ наблюдаваме ренесанс на този вид енергия.

  Да не говорим за налаганата европейска политика за диверсификация на енергийните носители. Спомняме си съвсем скоро какво се случи с руския газ по време на зима. Наблюдаваме и политическите борби за газопроводите Южен поток и Набуко, както и за петролопровода Бургас – Александрупулис.


              Ако доскоро се възприемахме като енергиен лидер в Източна Европа и на Балканите, като нетен износител на енергия то това скоро може да не е така! В Румъния има изградени вече 2-ва ядрени реактора, а Турция има планове до 2020 година да изгради 4-ри нови ядрени инсталации.

 
             
Ако трябва да обобщя то България няма никакво време да стартира изграждането на нови ядрени мощности. Като проектите АЕЦ Белене и 7-мия блок в АЕЦ Козлодуй не си пречат по никакъв начин, точно обратното трябва да се работи успоредно по тях.

Разбира се много важно е начина по който те ще бъдат изградени. Процедурите трябва да са прозрачни /вкл. и за използваните технологии/, да се избере най-доброто оборудване и цена, да се включат западни партньори и стратегически инвеститори и не на последно място мажоритарния пакет, минимум 51% да останат собственост на българската държава!

           В този ред на мисли се вписва и изказването на премиера г-н Борисов към Путин, според Медиапоол: "С цялото си сърце подкрепям АЕЦ "Белене"!



Гласувай:
100


Вълнообразно


1. liliyanaandreeva - Ядрената енергия заробва завинаги една страна с:
02.11.2010 19:52
- закупуване на обогатен уран
- централата е неизплащаема като строителство и експлоатация
- складиране на отработеното гориво
- нелечими заразявания по хората и в природата
- невъзможност за неутрализиране вредното влияние на ядрените отпадъци "от векове и за векове напред"
- финансово заробвани с неизплащаеми кредити
- невъзможност да се закопуват нови екологични технологии в енергетиката и промишлеността поради големите заробващи кредити за строителство на АЕЦ
- вечен дефицит и инфлация поради липса на пари за леката промишленост
- и още много други
цитирай
2. stefanasenov - Здравей,
02.11.2010 20:09
liliyanaandreeva написа:
- закупуване на обогатен уран
- централата е неизплащаема като строителство и експлоатация
- складиране на отработеното гориво
- нелечими заразявания по хората и в природата
- невъзможност за неутрализиране вредното влияние на ядрените отпадъци "от векове и за векове напред"
- финансово заробвани с неизплащаеми кредити
- невъзможност да се закопуват нови екологични технологии в енергетиката и промишлеността поради големите заробващи кредити за строителство на АЕЦ
- вечен дефицит и инфлация поради липса на пари за леката промишленост
- и още много други


Не сте права:
1. Това е най-рентабилната инвестиция в енергетиката, с най-ниска себестойност на мегават;
2. Уран се купува, а отработеното за праща обратно, дали вецовете не купуват въглища и не са най-големия замърсител в енергетиката?
3. Дали на възобновяемите източници не можем да намерим кусур, та сега в парламента подготвят ограничения в закона за опазване на земеделските земи? Дали перките не убиват ежедневно птици ... Но независимо от това НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОТКАЗВАМЕ ОТ ТЯХ, дори трябва да стигнем 20% от енергийния ни микс;
4. За кредитите и инфлаацията звучи дори непрофесионално и лековато. Благодарение на ядрената енергетика се създава добавен продукт, работни места, а приходите СА СТОТИВИ МИЛИОНИ ЕВРО НА ГОДИНА ОТ ИЗНОС!
Поздрави!
цитирай
3. анонимен - От ВНМ
02.11.2010 23:06
Г-н Асенов имам много забележки по вашият материал.1-Деверсификацията я разглеждате много едностранчиво,пречупено предполагам от вашата специалност.Когато става дума за родната енергетика под това понятие не се разглежда само вида на енергийните суровини или типа на преработващата мощност.Тъй като 75-80% от ресурсите са от внос и 90% от него е от една единствена страна основният въпрос е деверсификация на вноса(вкчючително и износа на отработеното ядрено гориво).2-Прав сте за ВЕЦ-те,че работят през върховите моменти,но те са в определени часове на денонощието,а не през някои от годишните сезони.Нашите ВЕЦ-е са язовирни,а не на течащи води,за да са зависими от сезонните притоци.3-АЕЦ-те са безспорно необходими за енергийни системи претендиращи за самостоятелност и от гледна точка на сигурността и ефективността им.4-Сега да погледнем от икономическата посока.Веднъж заредено ядреното гориво не може да се "изключи",т.е. АЕЦ работи винаги в основата на товаровите диаграми.ПАВЕЦ-те са значително по-скъпи и с по-нисък КПД от конв.ВЕЦ-ве,но са икономически обосновани да използват нощна еленергия от АЕЦ вместо да я губят чрез "затихване" на реакцията с графитни касети.Парите за построяването на АЕЦ-а са част от общата инвестиция за включването и в експлотация.5-Общият проблем за българската енергетика е ЛИПСАТА на стратегия за развитие(бизнес план).Мощностите се изграждат спрямо настоящите и бъдещи потребители.Инвеститорите идват когато са известни клиентите.Нашият даскал Филип Котлър ни казваше:ПРЕДИ ДА ПРОИЗВЕДЕШ НЕЩО,ТРЯБВА ДА ГО ПРОДАДЕШ.6-ЗА така наречените ВЕИ , по-точно е определението НЕИ(непредвидими ЕИ).Нарастването на мощостите им неминуемо налага изграждане на съпътстващи газови централи,които да покриват спадовете на непредвидимите климатични фактори.Салдото на частните инвестиции май ще се покрива с държавните вложения за елпроводи,подстанции и ГЕЦ.
Друг път ще ми благодариш за лекцията(шегичка)
С Уважение!
цитирай
4. stefanasenov - Здравейте,
02.11.2010 23:29
Благодаря за компетентното мнение! ;)
Честно казано не виждам къде са разликите ни? В материала съм акцентирал на нуждата от нови ядрени мощности, няма как да обхваща абсолютно цялата материрия ...
Що се отнася дали ще има кой да купува новата електроенергия от АЕЦ, твърдо мисля че ДА!
Икономиката и производството ни трябва да тръгне напред /близката година спорет анализ на случващото се в Европа, САЩ и поведението на бг икономиката/, което означава и повече потребление на ел енергия.
Независимо от изгражданите нови атомни мощности на балканите, пак ще има следващите 20 г. недостиг, както тук така и в цяла Югоизточна Европа. Защото потреблението ще продължи да расте.
Поздрави!
цитирай
5. анонимен - От ВНМ
03.11.2010 00:16
Не е точно така.Демографскито и отрасловото развитие на родната икономика както и в региона не е оптимистично - -меко--меко казано.С изключение на Турция,която е с трудно прогноризуемо политическо развитие.Европейските програми за развитие на енергетиката също се разминават с нашите планове.Въобще, предишното правителство беше на ясно,но направените инвенстиции от него в Белене ще се оправдават с икон. бум и те вече са един вид рекет към следващите управляващи.
цитирай
6. chara - Това за което пишете си заслужава да се анализира в контекста на перспективата
03.11.2010 12:27
за затваряне на термичните ни централи, генериращи енергия от въглища през 2016 г, нещо, което застрашава и Румъния. Тази възможност вече е обект на анализ в множество доклади на експерти по алтернативни горива. Срещах скоро позиция на компании, активно въвлечени в производството на екологично чисти водо-въглищни суспензии (горива).
Така или иначе този проблем само след 3 години ще застане пред потребителите със страшна сила, т.к. "замърсителите" ще трябва да се плащат, а те ще калкулират тези плащания в нашите сметки.
цитирай
7. stefanasenov - :)
03.11.2010 12:29
анонимен написа:
Не е точно така.Демографскито и отрасловото развитие на родната икономика както и в региона не е оптимистично - -меко--меко казано.С изключение на Турция,която е с трудно прогноризуемо политическо развитие.Европейските програми за развитие на енергетиката също се разминават с нашите планове.Въобще, предишното правителство беше на ясно,но направените инвенстиции от него в Белене ще се оправдават с икон. бум и те вече са един вид рекет към следващите управляващи.

цитирай
8. stefanasenov - Здравей,
03.11.2010 12:32
chara написа:
за затваряне на термичните ни централи, генериращи енергия от въглища през 2016 г, нещо, което застрашава и Румъния. Тази възможност вече е обект на анализ в множество доклади на експерти по алтернативни горива. Срещах скоро позиция на компании, активно въвлечени в производството на екологично чисти водо-въглищни суспензии (горива).
Така или иначе този проблем само след 3 години ще застане пред потребителите със страшна сила, т.к. "замърсителите" ще трябва да се плащат, а те ще калкулират тези плащания в нашите сметки.


Много добре казано.
Но това за което говориш е вече факт. Всички виждаме какво стана с Брикел на ХКовачки. Имаме договорени квоти и часове през, които мръсните централи могат да работят. След това ако не са въвели необходимите филтри затварят. Ако пък правителството им позволи да работят ще плащаме огромни санкции.
А в България тези централи със сероочистки се броят на пръсти!
Поздрави!:)
цитирай
9. chara - Брикел все още работи, макар и в ограничителен режим до м. март 2011.
03.11.2010 13:04
Въпросът е какво се случва между 2013 и 2016 с недостигащите мощности?!!
Наивно е да се смята, че енергията, генерирана от ВЕИ ще ги замести!
Газовите централи пък отново ни хвърлят в зависимост и непредсказуемост на доставки на газ и то само тръбопроводен газ, т.к. ние нямаме достъп до терминал за втечнен газ. Нямаме и второ газохранилище.
Най-шокиращото е, че в същото това време, има генериращи мощности, екологично чисти, на които им е "забранено" да работят. Както се досещаш не от публичната власт, а от онази другата - реалната, задкулисната.
Знам, че ще попиташ защо?!!
Защото представителите на онази власт не само не търпят конкуренция, те обичат да са ЕДИНСТВЕНИ.
За съжаление в страната няма сила, която да им се противопостави! :(
Всички опити, правени отвън потъват в административните дебри на обещанията.
До скоро си мислех, че все нещо ще се случи, поне здравият разум ще победи или някой хора ще се преборят със страха си! Уви, не!
Очевидно зависимостите са много дълбоки!
Жалкото е, че всичко това е за сметка на потребителите, а и на имиджа ни като държава, способна да се придържа към Рамковата конвенция по Климата и протокола от Киото.
цитирай
10. stefanasenov - Здравей отново,
03.11.2010 13:21
chara написа:
Въпросът е какво се случва между 2013 и 2016 с недостигащите мощности?!!
Наивно е да се смята, че енергията, генерирана от ВЕИ ще ги замести!
Газовите централи пък отново ни хвърлят в зависимост и непредсказуемост на доставки на газ и то само тръбопроводен газ, т.к. ние нямаме достъп до терминал за втечнен газ. Нямаме и второ газохранилище.
Най-шокиращото е, че в същото това време, има генериращи мощности, екологично чисти, на които им е "забранено" да работят. Както се досещаш не от публичната власт, а от онази другата - реалната, задкулисната.
Знам, че ще попиташ защо?!!
Защото представителите на онази власт не само не търпят конкуренция, те обичат да са ЕДИНСТВЕНИ.
За съжаление в страната няма сила, която да им се противопостави! :(
Всички опити, правени отвън потъват в административните дебри на обещанията.
До скоро си мислех, че все нещо ще се случи, поне здравият разум ще победи или някой хора ще се преборят със страха си! Уви, не!
Очевидно зависимостите са много дълбоки!
Жалкото е, че всичко това е за сметка на потребителите, а и на имиджа ни като държава, способна да се придържа към Рамковата конвенция по Климата и протокола от Киото.


Да, Брикел ще работи още 6 месеца, ЕДИНСТВЕНО ЗАЩОТО ПРАВИТЕЛСТВОТО МУ ОТПУСНА КВОТИ ОТ РЕЗЕРВА! Все още не се знае дали няма да ни санкционират за това?
Иначе пак казвам, да проблема м/у 2013 и 2016 г. ще се задълбочи, но е много вероятно много преди това цели централи да бъдат спрени заради липсата на сероочистки.
С другото съм съгласен!:)
цитирай
11. анонимен - OТ ВНМ
03.11.2010 13:30
Сhara познавам твойте виждания за енергетиката,но нека погледнем от политико-икономическите позиции към нея.И най-фанатизираните еколози използват енергия различна от слънчевата.Същите пият краве мляко от животни,които са третият най-голям производител на парникови газове на планетата.Самото въвеждане на сероочистващите инсталации не се свързва само с еднократните инвестиции,а и с увеличените РСН.Виждате ,че когенерацията не свали цените на водното отопление(парното).Аз лично смятам,че е прекалено утопично да се залага на иновационните технологии като панацея, в средносрочни хоризонти ,за преодоляване на бъдещ недостик от енергия.По скоро си мисля за промяна в сега съществуващото законодатество с единствена цел -- по-ниски ценеви параметри за потребителите.И повярвайте това няма да бъде популизъм,а чиста рационална реакция на здрава мисъл.От каква определеност за чиста природа ще се нуждаем когато няма да остане население,което да се възползва от нея.Само не ми казвайте,че ще внасяме и еленергия от Китай(шегичка).
С Уважение!
цитирай
12. chara - О, разбира се! Това със сероочистките е вярно!
03.11.2010 13:38
Нещата обаче не са така лесни и прости за решаване. Да, правителството отпусна квоти! А къде беше правителството (което и да е то), когато се писа приватизационния договор, къде беше държавата и кой "проспа" интереса й, и интересите на потребителите!
Онези, които писаха договорите и за Брикел и за ЧЕЗ и за ЕОН и т.н. имат имена, нали?
Не е само това обаче. На едно от обсъжданията в ДКЕВР проф. Шущулов беше казал, че докарването на въглища от ЮАР е по-евтино от нашите. Но не беше разрешено на централите да купуват от там. Защо? Защото автоматично работата на хиляди миньори се компрометира, а държавата не е готова да понесе подобен социален проблем - във всичките му аспекти.
Та така...
цитирай
13. stefanasenov - Здравейте,
03.11.2010 13:42
анонимен написа:
Сhara познавам твойте виждания за енергетиката,но нека погледнем от политико-икономическите позиции към нея.И най-фанатизираните еколози използват енергия различна от слънчевата.Същите пият краве мляко от животни,които са третият най-голям производител на парникови газове на планетата.Самото въвеждане на сероочистващите инсталации не се свързва само с еднократните инвестиции,а и с увеличените РСН.Виждате ,че когенерацията не свали цените на водното отопление(парното).Аз лично смятам,че е прекалено утопично да се залага на иновационните технологии като панацея, в средносрочни хоризонти ,за преодоляване на бъдещ недостик от енергия.По скоро си мисля за промяна в сега съществуващото законодатество с единствена цел -- по-ниски ценеви параметри за потребителите.И повярвайте това няма да бъде популизъм,а чиста рационална реакция на здрава мисъл.От каква определеност за чиста природа ще се нуждаем когато няма да остане население,което да се възползва от нея.Само не ми казвайте,че ще внасяме и еленергия от Китай(шегичка).
С Уважение!


Аз лично съм за практичните и реални решения. а те са да си подсигурим стабилността и сигурността изграждайки нови мощности на АЕЦ. А след това или успоредно с това да изграждаме ВЕИ /макар, че правителството затяга рестрикциите към тях, вместо обратното/, нови или реновирани ТЕЦ на газ или въглища и т.н.
Поздрави!
цитирай
14. stefanasenov - :)
03.11.2010 13:44
chara написа:
Нещата обаче не са така лесни и прости за решаване. Да, правителството отпусна квоти! А къде беше правителството (което и да е то), когато се писа приватизационния договор, къде беше държавата и кой "проспа" интереса й, и интересите на потребителите!
Онези, които писаха договорите и за Брикел и за ЧЕЗ и за ЕОН и т.н. имат имена, нали?
Не е само това обаче. На едно от обсъжданията в ДКЕВР проф. Шущулов беше казал, че докарването на въглища от ЮАР е по-евтино от нашите. Но не беше разрешено на централите да купуват от там. Защо? Защото автоматично работата на хиляди миньори се компрометира, а държавата не е готова да понесе подобен социален проблем - във всичките му аспекти.
Та така...


Точно тук е разковничето. Защото ОГРОМНИЯ ПРОБЛЕМ Е ДЕЙНОСТТА НА АГЕНЦИЯТА ЗА СЛЕД ПРИВАТИЗАЦИОНЕН КОНТРОЛ.
Защото заради непрофесионализъм или умишлено не е защитен интереса на държавата, респективно на нас българите в стотици приватизационни сделки, от което загубите за бюджета са МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ!
Поздрави!
цитирай
15. chara - до ВНМ
03.11.2010 13:46
Никъде не твърдя, че енергията от ВЕИ е панация, напротив. Тя има много негативи, които следва да се компенсират от конвенционални източници, каквито няма да ни достигнат, ако се изгради всичко онова "зелено", което е заявено.

Не знам кой е обещавал сваляне на цена та не енергията за потребителите, трябва да е бил някой политик в период преди избори, когато според Ото фон Бисмарк се лъжело най-много.

Това, което трябва да се направи в законодателен план, според мен е, да има конкуренция между проектите за ВЕИ, да се приоретизират онези, които се изграждат на разумна, икономически обоснована цена, а не на ВСЯКА цена.
:)
цитирай
16. анонимен - От ВНМ
03.11.2010 14:49
Аз исках да подчертая разликата в подходите ,с които се поставят проблемите,настоящи и стратегически,за решаване и зоната за осбсъждане- България ,Балканите и Европа ,а защо не и бившото съветско просранство.Нали газовият проблем е производен на последното.Имах удоволствието да прочета:"Синята,не зелената планета" на Вацлав Клаус.Погледа на един висш политик и всепризнат икономист за енергетиката е ВПЕЧАТЛЯВАЩ.Занимавам се от време на време с проекти за фотоволтици и като рационален човек съм забелязал фалшивият ентусиазъм на инвеститорите.Всичко свършва до узаконяване на проектите и последващо обявяване за продан.Нима никой не забелязва парадокса между толеранса за възможно изменение от 5% фиксиран в изкупната цена на еленергия от ФВ и спада от 15-18% за една година за съоръженията за тях.Сhara не говоря за цена-потребител,а за всички ценови параметри ,дори за стабилност на цените или методите им на определяне.
С Уважение!
цитирай
17. анонимен - От ВНМ
03.11.2010 16:07
Извинявам се за: "по ниски ценови параметри" моля да се чете:по-ясни ценови параметри
цитирай
18. анонимен - ИЛИАНА АНДРЕЕВА Е ПРАВА!
03.11.2010 17:09
ВТОРА ЯДРЕНА ЦЕНРАЛА В БЪЛГАРИЯ, Е ГАРАНЦИЯ ЗА ИКОНОМИЧЕСКАТА И КАТАСТРОФА!
ВСИЧКО Е АБСОЛЮТНО СПОРНО И ЛИШЕНО ОТ ИКОНОМИЧЕСКА ЕФЕКТИВНОСТ:
-ВНОСНО ГОРИВО../ЦЕНИ/
-ИЗНОС НО ОТРОБОТЕНО ,ТАКОВА.../ЦЕНИ И РЕЖИМ НА ИЗКУПУВАНЕ/
-ОГРАНИЧЕНА БРОЙКА НА ОБСЛУЖВАЩИЯ ПЕРСОНАЛ
-ВИСОКАТА КВАЛИФИКАЦИЯ НА СЪЩИЯ/РАЗХОДИ ЗА НЕГО И АКТУАЛИЗАЦИЯ/
-НЕВЪЗМОЖНОСТ ЗА ОГРАНИЧЕНИЕ НА РАДИАЦИЯТА
-НЕВЪЗМОЖНОСТ ,ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ЛЪЧЕВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ/НЯМА СПЕЦИАЛИСТИ И ЗАВЕДЕНИЯ/
-ЛИПСА НА ДОГОВОРИ, ЗА ИЗНОС НО ЕНЕРГИЯ.../СЪСЕДИТЕ СЪЩО СТРОЯТ АЕЦ/
-НЕВЪЗМОЖНОСТ НА РЕГУЛАЦИЯ НА РЕЖИМА НА ПРОИЗВОДСТВО НА ЕНЕРГИЯ И
ОПОСТНОСТТА ОТ ПРЕТОВАРВАНЕ НА СИСТЕМАТА,КАКТО И АВАРИИ В НЕЯ.
-КОЛОСАЛНИТЕ КРЕДИТИ И ТЯХНОТО ОБСЛУЖВАНЕ ОТ НА ПРАКТИКА ,ЗАСТАРЯВАЩО И НЕТРУДОСПОСОБНО НАСЕЛЕНИЕ В СТРАНАТА!

ВСЕ ПРОБЛЕМИ, НЕ ИНТЕРЕСУВАЩИ ПОЛИТИЧЕСКАТА ВЪРХУШКА И МЕРАКЛИЙТЕ ЗА ОГРОМНИТЕ КОМИСИОННИ И ЛЕСНИ ПЕЧАЛБИ ,ОТ ПАГУБНОТО ЗА СТРАНАТА
СВРЪХЯДРЕНО ЗАСТРОЯВАНЕ ,С МОЩНОСТИ!
ЗА РУСИЯ ,БЪЛГАРИЯ Е МЕЖДИННА ТЕРИТОРИЯ ЗА ИЗЛАЗ НА ТОПЛИТЕ МОРЕТА В ЕВРОПА--АБСОЛЮТНО НИЩО ПОВЕЧЕ!
ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ВЪРХУШКА---АЕЦ, Е ВЕЧНА ЗАВИСИМОСТ ОТ РУСИЯ И ГАРАНЦИЯ ЗА ПОЛИТИЧЕСКА И ИКОНОМИЧЕСКА ВЛАСТ, В СТРАНАТА ЗА ДЕСЕТИЛЕТИЯ ,НАПРЕД!
ЗА НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ ...НЕПОСИЛНО ИКОНОМИЧЕСКО БРЕМЕ, И ВЕЧНА МИЗЕРИЯ ЗА ЖИВЕЕЩИТЕ В СТРАНАТА!
ТОТАЛНА ЛИКВИДАЦИЯ НА ЕКОСИСТЕМАТА НА СТРАНАТА И ЛЕКАТА И ХРАНИТЕЛНАТА И ПРОМИШЛЕНОСТ!
цитирай
19. chara - Е, те комисионните не са ли вече раздадени?
03.11.2010 17:27
И на предишните и на сегашните?
Ерго ...
цитирай
20. анонимен - АЕЦ - Белене
03.11.2010 19:41
Как сега да разбираме бащицата? Ще прадължи с "ЦЯЛОТО СИ СЪРЦЕ" проекта за "ГЬОЛА"?????? навярно както по всичко останало като преспи, гьола му се е сторил лебедовото езеро. И хуква да го "КОПА" по дълбок и по - широк, защото само той единствен може да оцени нуждата от него, а не някакви си комунисти и тем подобни. И търговията с Русия ще отбележи исторически разцвет. За първи път в новата ни /ОТ ЛАНИ/ история.И вече няма да бъдем 16 съветска република а 13 задунайска губерния, защото \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\той, великия и неповторим генйй иска така. Дали изобщо Бойко сутрин си спомня какво е плямпал предния ден ? Защото за предния месец е гарантирано сигурно ,че не помни. PS- на съвеста му ще лежи и съдбата на падналото момче на магистрала " Люлин " Гонкат нещастните бедни момчета до абсурд ,като роби, само и само да се погъделичка егото на вожда. Половин час след височайшата му визита. Само пак пропудна да види ,че под асфалта насипватпръст он блиските ниви. Бас държа ,че подстъпа на пътя от Перник на височната пред колоните няма да е здраво след няколко по- обилни дъждове. А ББ инспектира, съпроводен от 40 журналисти. И заради тяхното стълпотворение не може да види очевадните пропуски. Но пък с колегата си ГОСПОД ще подсигури хубаво време. Моля , житиеписците да не пропуснат Приноса МУ. Да живее славата МУ во век и веков.
цитирай
21. анонимен - БОГ
03.11.2010 19:59
Апропо: ББстрои магистрали 68 пъти по бързо от всички до сега. Би било прекрасно ,ако някой успее да изчисли при тази скорост /И качество/ след колко месеци ,пардон седмици ,ще имаме най дългите магистрали ,построени за най- кратко време- И ако някой се осмели да се усъмни ,не му обръщайте внимание. Той е или комунист, или е крадец от тройната ламя ,или е "Кьорав". А замазаните тази пролет дупки по пътищата зейнаха отново, защото Станишев не ги е замазал преди да се изровят. Безобразие.
цитирай
22. анонимен - Седерастофоб
03.11.2010 20:39
Леката и хранителната промишленост бяха ликвидирани от една брадата аналнозависима мастия от 2 -ри адвокатски колектив и от Сезгинозависим драгалевски мургавей...
цитирай
23. stefanasenov - Molq da pishete po temata i bez vulgarizmi!!!!!!
03.11.2010 20:57
анонимен написа:
Леката и хранителната промишленост бяха ликвидирани от една брадата аналнозависима мастия от 2 -ри адвокатски колектив и от Сезгинозависим драгалевски мургавей...

цитирай
24. stefanasenov - ;):-))))
03.11.2010 20:58
анонимен написа:
Апропо: ББстрои магистрали 68 пъти по бързо от всички до сега. Би било прекрасно ,ако някой успее да изчисли при тази скорост /И качество/ след колко месеци ,пардон седмици ,ще имаме най дългите магистрали ,построени за най- кратко време- И ако някой се осмели да се усъмни ,не му обръщайте внимание. Той е или комунист, или е крадец от тройната ламя ,или е "Кьорав". А замазаните тази пролет дупки по пътищата зейнаха отново, защото Станишев не ги е замазал преди да се изровят. Безобразие.

цитирай
25. stefanasenov - Здравейте,
03.11.2010 21:00
анонимен написа:
Как сега да разбираме бащицата? Ще прадължи с "ЦЯЛОТО СИ СЪРЦЕ" проекта за "ГЬОЛА"?????? навярно както по всичко останало като преспи, гьола му се е сторил лебедовото езеро. И хуква да го "КОПА" по дълбок и по - широк, защото само той единствен може да оцени нуждата от него, а не някакви си комунисти и тем подобни. И търговията с Русия ще отбележи исторически разцвет. За първи път в новата ни /ОТ ЛАНИ/ история.И вече няма да бъдем 16 съветска република а 13 задунайска губерния, защото \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\той, великия и неповторим генйй иска така. Дали изобщо Бойко сутрин си спомня какво е плямпал предния ден ? Защото за предния месец е гарантирано сигурно ,че не помни. PS- на съвеста му ще лежи и съдбата на падналото момче на магистрала " Люлин " Гонкат нещастните бедни момчета до абсурд ,като роби, само и само да се погъделичка егото на вожда. Половин час след височайшата му визита. Само пак пропудна да види ,че под асфалта насипватпръст он блиските ниви. Бас държа ,че подстъпа на пътя от Перник на височната пред колоните няма да е здраво след няколко по- обилни дъждове. А ББ инспектира, съпроводен от 40 журналисти. И заради тяхното стълпотворение не може да види очевадните пропуски. Но пък с колегата си ГОСПОД ще подсигури хубаво време. Моля , житиеписците да не пропуснат Приноса МУ. Да живее славата МУ во век и веков.


От всичко написано не разбрах какво мислите и дали България има нужда от нови ядрени мощности?
Поздрави!:)
цитирай
26. stefanasenov - Здравейте,
03.11.2010 21:05
анонимен написа:
ВТОРА ЯДРЕНА ЦЕНРАЛА В БЪЛГАРИЯ, Е ГАРАНЦИЯ ЗА ИКОНОМИЧЕСКАТА И КАТАСТРОФА!
ВСИЧКО Е АБСОЛЮТНО СПОРНО И ЛИШЕНО ОТ ИКОНОМИЧЕСКА ЕФЕКТИВНОСТ:
-ВНОСНО ГОРИВО../ЦЕНИ/
-ИЗНОС НО ОТРОБОТЕНО ,ТАКОВА.../ЦЕНИ И РЕЖИМ НА ИЗКУПУВАНЕ/
-ОГРАНИЧЕНА БРОЙКА НА ОБСЛУЖВАЩИЯ ПЕРСОНАЛ
-ВИСОКАТА КВАЛИФИКАЦИЯ НА СЪЩИЯ/РАЗХОДИ ЗА НЕГО И АКТУАЛИЗАЦИЯ/
-НЕВЪЗМОЖНОСТ ЗА ОГРАНИЧЕНИЕ НА РАДИАЦИЯТА
-НЕВЪЗМОЖНОСТ ,ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ЛЪЧЕВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ/НЯМА СПЕЦИАЛИСТИ И ЗАВЕДЕНИЯ/
-ЛИПСА НА ДОГОВОРИ, ЗА ИЗНОС НО ЕНЕРГИЯ.../СЪСЕДИТЕ СЪЩО СТРОЯТ АЕЦ/
-НЕВЪЗМОЖНОСТ НА РЕГУЛАЦИЯ НА РЕЖИМА НА ПРОИЗВОДСТВО НА ЕНЕРГИЯ И
ОПОСТНОСТТА ОТ ПРЕТОВАРВАНЕ НА СИСТЕМАТА,КАКТО И АВАРИИ В НЕЯ.
-КОЛОСАЛНИТЕ КРЕДИТИ И ТЯХНОТО ОБСЛУЖВАНЕ ОТ НА ПРАКТИКА ,ЗАСТАРЯВАЩО И НЕТРУДОСПОСОБНО НАСЕЛЕНИЕ В СТРАНАТА!

ВСЕ ПРОБЛЕМИ, НЕ ИНТЕРЕСУВАЩИ ПОЛИТИЧЕСКАТА ВЪРХУШКА И МЕРАКЛИЙТЕ ЗА ОГРОМНИТЕ КОМИСИОННИ И ЛЕСНИ ПЕЧАЛБИ ,ОТ ПАГУБНОТО ЗА СТРАНАТА
СВРЪХЯДРЕНО ЗАСТРОЯВАНЕ ,С МОЩНОСТИ!
ЗА РУСИЯ ,БЪЛГАРИЯ Е МЕЖДИННА ТЕРИТОРИЯ ЗА ИЗЛАЗ НА ТОПЛИТЕ МОРЕТА В ЕВРОПА--АБСОЛЮТНО НИЩО ПОВЕЧЕ!
ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ВЪРХУШКА---АЕЦ, Е ВЕЧНА ЗАВИСИМОСТ ОТ РУСИЯ И ГАРАНЦИЯ ЗА ПОЛИТИЧЕСКА И ИКОНОМИЧЕСКА ВЛАСТ, В СТРАНАТА ЗА ДЕСЕТИЛЕТИЯ ,НАПРЕД!
ЗА НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ ...НЕПОСИЛНО ИКОНОМИЧЕСКО БРЕМЕ, И ВЕЧНА МИЗЕРИЯ ЗА ЖИВЕЕЩИТЕ В СТРАНАТА!
ТОТАЛНА ЛИКВИДАЦИЯ НА ЕКОСИСТЕМАТА НА СТРАНАТА И ЛЕКАТА И ХРАНИТЕЛНАТА И ПРОМИШЛЕНОСТ!


Не съм съгласен с Вас.
Повечето от нещата, които изброявате ще се отразят положително и на хората и на икономиката особено в момент на глобална финансова криза, липса на свежи пари и все по-голяма безработица!
Пазар за ядрената енергия винаги ще има. Той е либерализиран, а по-евтина от нея няма и няма да има.
Поздрави!
цитирай
27. stefanasenov - Здравейте,
03.11.2010 21:08
анонимен написа:
Аз исках да подчертая разликата в подходите ,с които се поставят проблемите,настоящи и стратегически,за решаване и зоната за осбсъждане- България ,Балканите и Европа ,а защо не и бившото съветско просранство.Нали газовият проблем е производен на последното.Имах удоволствието да прочета:"Синята,не зелената планета" на Вацлав Клаус.Погледа на един висш политик и всепризнат икономист за енергетиката е ВПЕЧАТЛЯВАЩ.Занимавам се от време на време с проекти за фотоволтици и като рационален човек съм забелязал фалшивият ентусиазъм на инвеститорите.Всичко свършва до узаконяване на проектите и последващо обявяване за продан.Нима никой не забелязва парадокса между толеранса за възможно изменение от 5% фиксиран в изкупната цена на еленергия от ФВ и спада от 15-18% за една година за съоръженията за тях.Сhara не говоря за цена-потребител,а за всички ценови параметри ,дори за стабилност на цените или методите им на определяне.
С Уважение!


Фундаментално!;)
Само не разбрах дали сте за или против новите ядрени мощности?
Поздрави!
цитирай
28. stefanasenov - :)
03.11.2010 21:12
chara написа:
И на предишните и на сегашните?
Ерго ...


А сега де, как можа дори да го изречеш ... ;)
цитирай
29. анонимен - От ВНМ
03.11.2010 22:52
Г-н Асенов ,ако прочетеш коментарите ми ще си отговориш на ФУНДАМЕНТАЛНИЯ въпрос дали съм за или против АЕЦ.Сигурно са по-малко от пръстите на едната ръка специалистите,които знаят отговора.Най-близко до него е Дянков с изказването си,ЧЕ НЕ Е РАБОТА НА ДЪРЖАВАТА ДА СЕ ВЖИВЯВА В РОЛЯТА НА ИНВЕСТИТОР ПО ТОЗИ ПРОЕКТ ,след кото липсва интерес по него от частни инвеститори.Всяко друго мнение е или на емоционална или на частична(не цялостна) маркетингова информация за необходимостта от АЕЦ и защо точно за тази мощност.То такива примери в България са много медицината,железниците,образованието,а напоследък водевила на БАН.
Имаш ли отговорите ЗА или ПРОТИВ си за всички тях:до каква степен са неоходими за намаляващото население в икономическа депресия с невидим край?Ако си бос и гладен какво ще предпочетеш-храна или обувки?
С Уважение!
цитирай
30. stefanasenov - Здравейте,
03.11.2010 22:58
анонимен написа:
Г-н Асенов ,ако прочетеш коментарите ми ще си отговориш на ФУНДАМЕНТАЛНИЯ въпрос дали съм за или против АЕЦ.Сигурно са по-малко от пръстите на едната ръка специалистите,които знаят отговора.Най-близко до него е Дянков с изказването си,ЧЕ НЕ Е РАБОТА НА ДЪРЖАВАТА ДА СЕ ВЖИВЯВА В РОЛЯТА НА ИНВЕСТИТОР ПО ТОЗИ ПРОЕКТ ,след кото липсва интерес по него от частни инвеститори.Всяко друго мнение е или на емоционална или на частична(не цялостна) маркетингова информация за необходимостта от АЕЦ и защо точно за тази мощност.То такива примери в България са много медицината,железниците,образованието,а напоследък водевила на БАН.
Имаш ли отговорите ЗА или ПРОТИВ си за всички тях:до каква степен са неоходими за намаляващото население в икономическа депресия с невидим край?Ако си бос и гладен какво ще предпочетеш-храна или обувки?
С Уважение!


Отговарянето на въпроса с въпрос и цитати е умение!
С уважение!

ПП: дали греша или държавата разполагаше със стратегически партньор, инвеститор от Германия на име RWE, който се оттегли заради липсата на политическа подкрепа към проекта, продиктувна от няколко необмислени политически изказвания на най-високо ниво?!
ПП: И да не забравя, понеже според мин. Дянков проекта бил нерентабилен, премиерът при последното си посещение в Германия започна совалки за намиране на нов немски стратегически инвеститор, а пред руски медии заяви: "С цялото си сърце подкрепям АЕЦ Белене"?!
цитирай
31. chara - Ние сме неголяма страна. Тук случващото се е обозримо.
04.11.2010 10:07
Онова, за което написах, е малка срамна публична "тайна".
Щом е известен вече и размера на плащането за "добрите услуги" ... какво има да говорим повече?!!
Ако те притеснява написаното във форума - можеш да го изтриеш. Блогът е твой. И решението също. Няма да се сърдя!
:)
цитирай
32. анонимен - за 26...
05.11.2010 20:21
....и нуждата от желязо беше голяма.....ама ,"Кремиковци"-фалира!
...пък ,само Кремиковци ли .....да ги изреждаме ли и другите "ГИГАНТИТЕ НА СОЦИАЛИЗъМА"...фалирали ,скоропостижно????!!
ЛЕСНО СЕ ДАВАТ "ОЦЕНКИ", КОГАТО НЕ ДАВАШ ПАРИТЕ ОТ ДЖОБА СИ!
цитирай
33. анонимен - Хъски
05.11.2010 20:27
За "народен гъз", .....и хиляда тояги са малко....!
Да му мисли народа ,като почне да плаща....който нема акъл---има яка гърбина и гъз!
ТОВА ,ОСОБЕННО ВАЖИ ЗА БЪЛГАРИТЕ!
"Акъл верен чок-пара верен ,йок"!!!!/тур.пог/
цитирай
34. stefanasenov - :);-))))
06.11.2010 18:03
chara написа:
Онова, за което написах, е малка срамна публична "тайна".
Щом е известен вече и размера на плащането за "добрите услуги" ... какво има да говорим повече?!!
Ако те притеснява написаното във форума - можеш да го изтриеш. Блогът е твой. И решението също. Няма да се сърдя!
:)

цитирай
35. kostadin - Както и да се въртите Д. -то е все от ...
08.11.2010 13:47
Както и да се въртите Д.-то е все от зад.По важни от икономическите,екологическите и т. н. обосновки са политическите.За жалост даже Тошо нямаше възожност за вземане на собствено решение.Така ,че успокойте топката, решението няма да бъде нашо!И както вижда вече е взето.Другото е за наивници играещи си на демокрация
цитирай
36. stefanasenov - Здравейте,
08.11.2010 21:12
kostadin написа:
Както и да се въртите Д.-то е все от зад.По важни от икономическите,екологическите и т. н. обосновки са политическите.За жалост даже Тошо нямаше възожност за вземане на собствено решение.Така ,че успокойте топката, решението няма да бъде нашо!И както вижда вече е взето.Другото е за наивници играещи си на демокрация


Това за което мога да се съглася с вас, е че решението на първо място ще е политическо!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stefanasenov
Категория: Бизнес
Прочетен: 849166
Постинги: 207
Коментари: 1292
Гласове: 7540
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол