Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2012 16:32 - ВЕНЕЦ ОТ ГЕРБЕРИ И МАГАРЕШКИ БОДИЛ ЗА КАТАРСКАТА ПЛАЖНА МАФИЯ
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 10613 Коментари: 3 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ВЕНЕЦ ОТ ГЕРБЕРИ И МАГАРЕШКИ БОДИЛ ЗА КАТАРСКАТА ПЛАЖНА МАФИЯ

Протестът на независимите социалдемократи от „Свободен народ“ срещу безобразията на „Инвестбанк“, бездействието на БНБ и лобизма на министъра на вътрешните работи се състоя

Репортаж за протеста срещу банковия произвол, писан с лека настинка

Протестът срещу банковия произвол, в частност срещу откровения бандитизъм извършван от „Инвестбанк“ АД се състоя въпреки дъжда и лапавицата, които удавиха София около обяд на 01 април 2012 г. На сборния пункт на паркинга на магазин „Билла“ на бул. България се събраха около 60 души, предимно млади хора, дошли да протсетират срещу банковия произвол, против бездействието на БНБ и липсата на всякакъв контрол от нейна страна над нечистите операции на „Инвестбанк“ и срещу политическия чадър за г-жа Петя Славова и банката й, осъществяван лично от силовия вицепремиер и министър на вътрешните работи – Цветан Цветанов.

image

image

Събралите се протестиращи се шегуваха, че Петя Славова си е платила на Рогатия за лошото време. Моето лично предположение беше, че министър – председателят е започнал да държи някъде дълга реч за успехите на ГЕРБ в управлението и затова са ни затрупали дъждът и лапавицата, преминали накрая в неочаквана снежна виелица.

Въпреки климетичните несгоди или може би точно поради тях настроението на протестиращите беше много добро. Особено веселие предизвикваше подготвеният за „Инвестбанк“ венец, украсен с траурна лента от „благодарните ограбени“. В протеста участваха и хора, които са лично потърпевши от безчинствата на г-жа Петя Славова и банката й, така че надписът си беше съвсем на мястото.

image

Самият венец беше изработен от магарешки бодил и гербери. Присъствието на герберите е ясно – те сочат политическата сила отворила чадър над злоупотребите на „Инвестбанк“ и г-жа Петя Славова. По-интерсен е въпросът за мястото на магершките бодили на венеца. От една страна, свързването на името на г-жа Петя Славова и на „Инвестбанк“ с въпросното растение си е жива несправедливост, защото от магарешкият бодил се извличат изключително ценни лекарствени съставки, включително и за възстановяване след прекаран хепатит.

От друга страна, магарешкият бодил по най-добър начин отразява магарешкият инат на БНБ, която не желае да си върши работата, не упражнява никакъв надзор над злоупотребители като „Инвестбанк“ и само се пъчи с „независимостта“ си. Независимост в случая трябва да бъде в кавички, защото знаем каква е ролята на БНБ за запазването на положението на фактически картел в което чудно си живеят и здраво припечелват търговските банки.

Знаем и как БНБ мижи и направо спи, когато става дума за банките на властта сред които в последно време се откроява „Инвестбанк“.. Една рутинна проверка на БНБ без особени затруднения би разкрила и кражбите на депозити на граждани и измамата с която е увеличен капиталът на „Инвестбанк“ и отчитането на на разходите за комисиони, давани за „привличането на финансови ресурси“ - иначе казано за прехвърлянето на сметките на общини и държавни институции в банката на Петя Славова.

Даденото тълкувание на символите събрани във венеца имах възможността да представя малко по-късно по време на словото си пред централния вход на сградата на „Инвестбанк“ АД на бул. „България“ № 85.

Поради изроените по-горе причини, транспарантите под които протестираха членове и симпатизанти на „Свободен народ“ бяха с ясни и недвусмислени текстове:

БНБ защо спиш ?“

Цветанов, колко взе от Инвестбак ?“

Петя Славова в затвора !“

Свободен народ протестира !“

Свободен народ – протест !“

Под тези лозунги, участниците в протеста потеглиха от паркинга на „Билла“ към централния офис на „Инвестбанк“ АД. Полицията доста коректно съпроводи шествието от сборния пункт до входа на централния офис на банката. Полицаите определено бяха добронамерени и се отнасяха с почти демонстративно съчувствие към каузата на протестиращите. Протестът беше изрядно съгласуван със Столичната община и със СДВР.

image

image

image

Всъщност още по време на съгласувателната процедура в СДВР пролича намесата на нечия „дълга ръка“, на собственика на която съвсем не е по сърце изобличаването на Петя Славова и компания. По време на съгласуването с половин уста ни беше обяснено, че имало притеснения в Националната служба за сигурност – НСС, защото сградата на „Инвестбанк“ на бул. България била в „зоната за сигурност“. Един вид – всенародният любимец Бойко Борисов и президентът Плевнелиев чат – пат минават покрай тази сграда на път за резиденция „Бояна“.

Тогава отговорих, че съм готов да изпълня всяко ПИСМЕНО указание на ННС, стига то да бъде надлежно представено. Хората в СДВР се поусмихнаха и казаха, че не очакват от НСС да бъдат дадени каквито и да са писмени указания. Аз отговорих, че бих приел и допълнителни ПИСМЕНИ указания от СДВР, независимо, че вече имахме подписан протокол от съгласувателната ралотна среща. Отговорът беше, че СДВР не възнамерява да ни дава допълнителни писмени указания и така условията за провеждане на протеста си останаха такива, каквито бяха заявени в официалното уведомление до кметицата на Столичната община – протест пред централния офис на „Инвестбанк“ АД на 01 април 2012 г. (ден все повече налагащ се като Ден на банкера в България за сметка на Никулден) от 12:00 до 13:00 часа.

В съгласувателното писмо изрично беше упоменато, че протестиращите ще носят пет транспаранта и един ВЕНЕЦ. Изписах всички тези обяснения, защото малко по-късно ще стане дума за натиска оказан „отгоре“ върху полицията, който лъсна по чуден начин, когато настъпи момента за поднасяне на венеца от гербери и магарешки бодил.

Протестното шествие повървя доста под дъжда и лапавицата и дисциплинирано се подреди срещу централния вход на „Инвестбанк“. Срещу нас кротко и възпитано се подреди малка армия от полицаи, доведени поради нечии притеснения, че вероятно ще искаме да подпалим имота на г-жа Славова. Самият ръководител на полицейската група на няколко пъти отпращаше предлаганото му по радиото подкрепление, обяснявайки, че няма никакви проблеми на бул. България № 85.

По-нататък протеста си протече по всички правила на изкуството. Ние си размахвахме красноречивите транспаранти, скандирахме най-вече „БНБ защо спиш ?“ и изразявахме граждзанската си позиция. Някои от присъстващите изразяваха и личната си позиция на пряко потърпевши от банката.

Моя милост произнесе една нападателна реч, в която основното ударение падаше върху ролята на БНБ като невъзмутим наблюдател на безобразията на „Инвестбанк“ и на г-н Цветан Цветанов в качеството му на политически чадър, разпънат над г-жа Петя Славова и разбойническите й деяния. От този етап на протеста снимки няма, защото операторите бяха заети със създаването на видеоматериал, който се надявам, че скоро ще бъде достъпен в Интернет.

Снимки има от малко по-късния етап, когато задружната ни дружина, мокра до кости но с много добро настроение реши да се смили над полицията и да си тръгне малко по-рано от мястото на протеста. Полицаите се зарадваха от сърце, но точно тогава ръководителят им се сети, че не можело да поднасяме венец на входа на „Инвестбанк“ - било частна собственост.

Ние добронамерено се съгласихме да не подпираме венеца на стената на банката, която безспороно е частан собственост и заявихме, че ще оставим венеца на тротоара, който безспорно е общински. Беше ин отказано и полицаите го удариха на молба – „недейте бе хора, нямате разрешение да поднасяте венец“. Ние веднага възразихме, че венецът ни е изрично упоменат в съгласувателното писмо със СДВР. Тук вече веселието се разрази с пълна сградата на „“сила, защото съответният полицейски началник се запря като рак на бързей и заяви, че в съгласувателното писмо е предвидено ... да носим венеце, но не е записано, че ще го полагаме !?

Тук вече стана ясно, че съвсем не само НСО се е интересувало от нашия протест и съвсем не само заради зоната за сигурност. И наистина - „Инвестбанк“ си е лична зона за сигурност на министъра на вътрешните работи и „силов“ вицепремиер – г-н Цветан Цветанов. Той човекът организира прехвърлянето на сметките на общините в „Инвестбанк“, та за един протест няма да се погрижи.

На нас ни стана жал за полицаите с които си общувахме вече час и решихме да ги улесним някак си. Решихме да се отдалечим на няколко метра от банката и да поставим венеца на тарабата на строежа до сградата на „Инвестбанк“. Изглежда и този строеж ще да е бил на „Феста холдинг“, защото полицаите с удвоено усърдие започнаха да ни кандърдисват, че не може и не бева да се поднася въпросният венец.

image

„С тоззи венец може да обидите някого“ - ни каза ръководителят на полицаите, много притеснен. „Ама ние точно това искаме“ - отговорихме протестиращите, почти хорово. Заредиха се нови кандърми, в които присъединилият се към протеста на „Свободен народ“ г-н Ангел Гаджев (един от популярните участници в протестите срещу добива на шистов газ) предложи на полицията да го арестува, но след като положи венеца на вратата на г-жа Петя Славова.

image

Полицаите нямаха никакво желание да арестуват когото и да било, напротив бяха пределно учтиви, но едновременно с това бяха готови да легнат като Раймонда Диен на релсите и да не се стигне до полагането на венеца от гербери и магарешки бодил. По-точно, да не се излъчи в националния ефир полагането на „магарешкия венец“, защото събитията се следяха отблизо от видеокамерите на две от гледаните телевизи в страната.

image

Ставаше все по-смешно и все по-тъжно, защото на полицаите наистина им беше страшно притеснено, а ние си знаехме, че тепърва ще се срещаме с тях по митинги и протести и не искахме от първия път да нараняваме нежните им души. В този момент пред погледа ми попадна един пилон на който се вееше знамето на Столична най-голяма община. Ето го и спасението. Пилонът беше до самата банка и очевидно не беше на частна земя щом над него плющеше небесносиньото общинско знаме.

image

Тук вече полицаите нямаше какво да кажат. С порядъчна доза неудоволствие, но без да ни пречат те проследиха полагането на венеца, който беше вързан за пилона и оставен там в памет на безобразията на г-жа Петя Славова и хайдушката й дружина. Шефът на полицаите въздъхна с облекчение когато разбра, че нямаме намерение да останем още час време около историческия пилон и че си тръгваме.

image

Протестиращите напуснаха „полесражението“ мокри до кости, много развеселени и със задружни скандирания „довиждане, довигждане“, адресирани най-вече към любезните полицаи, които екскортираха шествието обратно до паркинга на магазин „Билла“.

Както се разбра съпътствуващите протести, предвидени за Варна и Пловдив не се състояха. Протестите във Варна и в Пловдив бяха организирани от симпатизанти – главно потърпевши от безобразията на „Инвестбанк“. Протестът организиран от инициативния комитет на „Свободен народ“ беше съсредоточен в София, на него даже присъстваха хора от Варна, Пловдив и Бургас.

Във Варна различните групи протестиращи така и не бяха успели да се разпознаят взаимно и протестът просто не се беше получил както трябва. В Пловдив, дали по метеорологични причини, дали защото някой беше „профилактирал“ организаторите, протест не се състоя. Това беше създало конфузна ситуация – журналисти и фоторепортери си бяха помислили, че някой се е пошегувал с тях първоаприлски. Нямаше никаква шега – просто най-трудно се провалят простетите в София. Самочувствието на политическия кабинет на МВР е различно отсам и оттатък Околовръстното шосе на София. Изказвам своето и на съмишлениците си съжаление и извинение на журналистите от Пловдив и изразявам надежда, че скоро ще се видим пак.

Така или иначе, първият публичен организиран протест на „Свободен народ“ се състоя. Хубавото беше, че на него видяхме главно млади и интелигентни лица. Вехтозаветните физиономии като моята бяха единици. Настроението беше приповдигнато и намерението да се продължи в този дух – категорично. Естествено, големите корпоративни медии си направиха оглушки, което ни напомня, че никога няма да отстъпим от каузата на свободата в интернет. Там не могат на никого да вземат думата, дори от поЛитическия кабинет на МВР.





Гласувай:
14



1. gruhi - Събрали се десет пенсионера да си ...
10.04.2012 17:51
Събрали се десет пенсионера да си чешат езиците.Това ли е протест хахахаха.
цитирай
2. teodordetchev - Грухи, спешно посетете очен лекар :)
10.04.2012 23:06
Къде видяхте пенсионери на тези снимки ? Вземете спешно мерки, защото зрението е от огромно значение за човека.
цитирай
3. teodordetchev - А, още нещо уважаеми Грухи ...
10.04.2012 23:10
Трогнат съм от Вашето внимание. Оказва се, че коментарът Ви е първият в цялата история на блога Ви и засега е единственият. Как да не Ви се радва човек ? Ще взема да си помисля, че сте създали блога си само за да оставите писмено свидетелство за чувствата си при мен. Пак заповядайте - винаги сте добре дошли !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5810146
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52701
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов