Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2016 14:52 - Офшорни ВЪЗМОЖНОСТИ за ОПТИМИЗИРАНЕ пред бизнеса
Автор: stefanasenov Категория: Бизнес   
Прочетен: 2692 Коментари: 3 Гласове:
17

Последна промяна: 22.10.2016 15:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Всеки има право да организира бизнеса си така, че да сведе дължимите данъци до възможния минимум; никой не е длъжен да планира приходите и разходите по максимално удобния на Министерството на финансите начин; да увеличиш собствените си данъци въобще не е патриотичен дълг на гражданина."
Федерален съдия Хенд,
Дело Хелверинг с/у Грегъри
Върховен съд на Съединените Щати

"Никой в тази страна не е ни най-малкото, морално или законово задължен да управлява деловата си дейност така, че да дава възможност на данъчните власти да бръкнат по-дълбоко в джоба му"
Лорд КлайдВ световната практика като офшорни центрове са известни местата, където регистрираните компании и тръстове при спазването на определени условия се ползват от статута на "данъчна екстериториалност".
Какво представлява термина off-shore /отдалечен от сушата/ – притежаването на юридическо лице в юрисдикция, намираща се извън мястото на фактическото пребиваване на лицето и което има възможност да притежава съответните активи. Това юридическо лице може да бъде тръст, компания или дори лична банкова сметка. Но това не означава, че трябва да се преместите на друго място, а само че управлявате подобна компания, намирайки се там, където си поискате.
Все още в България това са малко известни и още по-малко използвани възможности от бизнеса. Обикновено, когато чуем за офшорна зона или фирма, първата асоциация е негативна. А това е дълбоко погрешна представа. Това е напълно законна възможност за бизнес.
Първите офшорни зони се създават непосредствено след края на Втората световна война. Интересното е, че след като Британската империя се разпада, нейните доскорошни колонии стават самостоятелни държави и съвсем нормално започват да търсят начини за своето утвърждаване и развитие. Предоставянето на данъчни преференции е възможност за привличане на капитали от цял свят, която не може да бъде пропусната.
В самото начало офшорните зони изобщо не са много. Но с течение на времето те се налагат и стават все по-желани и търсени. Разцветът на офшорните зони бе през 80-те и 90-те години на 20 век. Към момента според различни източници съществуват около 40 офшорни зони.
Класическата офшорна държава дава възможност на чужди юридически и физически лица да учредят на нейна територия компании, които обикновенно не са задължени да плащат никакви данъци или плащат ниски данъци, не по-високи от 5%. Регистрацията става с минимум бюрокрация и опростени правила. Голям плюс е високата степен на конфиденциалност и възможностите за съхранение на активи и намаляване на риска. На следващо място трябва да се отбележат и възможностите реалните собственици да останат скрити за широката публика. Предимство е и това, че на много места не се изисква нито информация за реалните собственици нито финансови и други годишни отчети.
Разбира се освен преимущества има и някои ограничения: обикновено офшорните компании нямат право да извършват стопанска и търговска дейност по мястото на регистрацията си, с изключение на дейностите по поддръжката и управлението на своя бизнес. Там където са регистрирани обикновенно е само тяхното официално седалище и регистриран офис. Често на офшорните компании е забранено да сключват договори с местни лица, както и да осъществяват друга търговска дейност или да придобиват недвижими имоти.
Държавите, предоставящи възможност за регистрация на офшор са заинтересувани да получават приходи от таксите за регистрация и поддържане на регистрация, без да поемат ангажименти и да създават условия за дейността им. Принципът е бизнесът на офшорната компания да се извършва изцяло извън пределите на юрисдикцията.

Видове офшорни компании:
1. Международни бизнес компании /International Business Companies Ordinance/ с много ниски или нулеви данъци регистрирани на така наречени данъчни островни убежища – Британски Вирджински острови, Белиз, Сейшелски острови;
2.1. Limited Liability Company /LLC/ – дружество с ограничена отговорност;
2.2. Limited Liability Partnership /LLP/ – партньорство с ограничена отговорност.
Тези 2 вида дружества са най-близо до българските ООД. Характерното е, че съдружниците са ограничено отговорни до стойността на техните дялове от капитала.
И други.

Можем да различим поне 4 юрисдикции за регистрация на офшори:
1. Места без преки данъци. Това се отнася както за регистрираните там компании, така и за физическите лица;
2. Юрисдикции, които не облагат печалбите на регистрираните там компании, доколкото последните не реализират доход от търговска дейност в държавата на регистрация;
3. Зони с ниски данъци и широко изградена система от споразумения за избягване на двойното данъчно облагане;
4. Места предлагащи специални данъчни облекчения, най-вече за дружества от холдингов тип, но понякога и за производствени предприятия. Такива са Швейцария, Люксембург, Лихтенщайн и Холандия.

Друг критерии по който можем да ги разграничим е географският:
1. Европейски
Великобритания /Англия, Шотландия, Северна Ирландия и Уелс/, Гибралтар, Дания, Кипър, Люксембург, Малта, Остров Ман и Холандия.
2. Американски
Вашингтон – окръг Колумбия, Делауеър – Корпорация или ООД, Калифорния, Кънектикът, Невада, Ню Джърси, Уайоминг.
3. Карибски
Бахамски острови, Белиз, Британски вирджински острови, Доминика, Кайманови острови, Невис, Панама.
4. Други
Нова Зеландия, Ниуе, Сейшелски острови, Хонг Конг, Холандски Антили.

Подобен тип компании могат да бъдат създадени с най-различни бизнес цели:
• авторски права – патенти, търговски марки и т.н.;
• създаване на банка;
• владеене, регистрация, администриране и експлоатация на кораби – в някои страни се допуска регистрацията на корабни компании, чиято дейност е освободена от всякакви местни данъци върху приходите и печалбите. Освен това, тези страни се стремят да предлагат конкурентни условия по отношение на всички аспекти на търговското корабоплаване.
• владеене и управление на транспортни средства;
• електронна търговия;
• инвестиционни – договорни фондове, инвестиционни дружества, холдингови дружества;
• недвижими имоти.

Практически възможности за използване на офшор:
Законодателството в България дава следните възможности за работа на тези компании без допълнителни действия: придобиване на акции от публични компании и акционерни дружества, дялове от ООД, както и регистриране на дъщерни дружества по действащата нормативна база. Откриване на банкови сметки.
След регистрация в търговско промишлената палата – регистриране на клон.
След данъчна регистрация – придобиване на офис, на леки автомобили и всички незабранени от закона дейности.
Дружеството майка може всеки месец да превежда суми за издръжка на своето представителство, дори то да няма някаква реална дейност.

1. Когато реалните собственици не желаят да се афишират за широката публика и предпочитат да работят от името на чуждестранна компания, което е често срещано особено при по-големите инвеститори:
• първата възможност в този случай е да се избере юрисдикция където няма регистър на собствениците, такива са: Белиз допуска издаването на акции на приносител, компаниите са от типа International Companies Act; Британски Вирджински острови, компаниите са от типа International Business Companies Ordinance; Гибралтар допуска издаването на акции на приносител; Доминика също допуска издаването на акции на приносител, компаниите са от типа IBC; НИУЕ допуска издаването на акции на приносител; Нова Зеландия допуска издаването на акции на приносител; Сейшелските острови са юрисдикция, където е допустимо издаването на акции на приносител, компаниите са от типа Международна бизнес компания /International Business Company - IBC/.
До преди няколко години подобни възможности имаше и в някои от щатовете на САЩ, но във връзка с борбата срещу тероризма, финансирането му, прането на пари и т.н. законодателството бе променено. Такива дружества имаше в Делауеър, компании от типа Corporation /Corp, Ltd/ или Limited Liability Company /LLC/ и в Невада от типа Corporation /Corp, Ltd/;
• втората възможност е да се използват офшорни зони, където собствениците не се вписват в публични регистри и е позволено използването на номинални акционери, от този тип са: Вашингтон, Калифорния, Кънектикът и Ню-Джърси /САЩ/, компаниите са от типа Limited Liability Company /LLC/; друга възможност в САЩ предоставя Уайоминг, където дружествата са от типа Corporation /Corp, Ltd/; Хонг – Конг, компаниите са от типа Companies Ordinance Act.

2. Всяка компания има интерес да оптимизира своята дейност и така да планира плащаните данъци, че да бъдат възможно най-ниски. За това сега ще изброим дестинациите, където регистрираните офшори не биват данъчно облагани, ако доходите се генерират извън територията: Бахамски острови, Белиз, Британски Вирджински острови, Гибралтар, Делауеър, Джърси, Калифорния, Кънектикът, Невада, Ню-Джърси, Уайоминг, Панама, Сейшелски острови, Доминика, НИУЕ и т.н.

3. Юрисдикции позволяващи откриване на реално действащи офиси на тяхна територия и/или така също и на търговска дейност:
• Кипър – за регистрирани там, но управлявани и контролирани от друго място компании се дължи данък само за приходите от дейност на територията на острова.
Действащата данъчна основа е 10%;
• Остров Ман – съществуват 2 вида компании:
_ Exempt Company – допустимо е управлението й да се осъществява от острова, но срещу задължението всяка година да се подава молба за освобождаване от данъци;
_ Non – resident company – задължително се управлява от чужбина;
• Панама – разрешава откриването на реално съществуващи и действащи офиси на територията си. Приходите от офшорни сделки и операции не се облагат;
• Хонг – Конг – за дейностите извън територията му не се дължат данъци, а за тези генерирани в неговите граници се дължи данък от 16,5%.

4. Неофшорни юрисдикции, които фактически действат в безданъчен режим: такъв пример са Сдруженията с ограничена отговорност /LLP/ във Великобритания. Отнася се за случаите, когато съдружниците не са граждани на страната и източника на приходите е извън границите на държавата.
Предимството на тази юридическа форма е, че не събужда “псевдо” опасения, както част от офшорните компании и банките гледат с по-добро око на тях.

5. Изграждане на холдингови структури
Офшорната компания дава оптимална сигурност и оперативност за холдингова структура притежаваща акции и дялове в страни с политическа и финансова несигурност.

6. Финансови операции
Офшорната компания дава сигурност и за финансови операции в страни с политическа и финансова несигурност.
Чрез подобни дружества регистрирани в дестинация с преференциален данъчен режим, с която има сключено споразумение за избягване на двойното данъчно облагане, може да се оптимизира плащането на данъци върху доходите от лихви, дивиденти и други от юридическите лица.
Необяснимо защо до ден днешен в България юридическите лица са задължени да увеличават облагаемия резултат с приходите от дивиденти. Това е сериозен проблем пред бизнеса, защото се получава двойно данъчно облагане на дохода, един път при източника /който вече е платил корпоративен данък върху печалбата си/ и един път при получателя.
Изключение прави дохода от дивидент за ЮЛ от публична компания търгувана на регулиран пазар, в случая БФБ /с изключение на АДСИЦ, който по закон е освободен от задължението да плаща корпоративен данък/.

7. Висока сигурност и защита на активите и имуществото
Много по-трудно е да бъде навредено от конкуренцията или органи, на компании регистрирани в офшорна юрисдикция. Там има строги закони и висока степен на конфиденциалност. Същото се отнася за техните активи и имущество.

8. Придобиване на права върху интелектуална собственост
Реално могат да бъдат продадени правата на офшор на ниска цена, а след това той да ги продава по пазарни цени по целият свят.

9. Използване на възможностите за избягване на двойното данъчно облагане при доходи от дялове, дивиденти и други за физически лица.
Според действащото законодателство в България, данъка върху дивидента за физически лица се удържа при източника /платеца/.
Когато имате офшорна регистрация в юрисдикция където не се облагат приходите или тези от дялове и дивиденти са освободени и има споразумение с България за избягване на двойното данъчно облагане, всички тези приходи ще бъдат освободени от данъци.
Гласувай:
17
01. makont - Благодаря!
25.10.2016 12:04
Сбито и конкретно. Поздрави!
цитирай
2. stefanasenov - Здравейте,
25.10.2016 13:13
makont написа:
Сбито и конкретно. Поздрави!


Радвам се ако Ви е било полезно.

Поздрави! :-)
цитирай
3. zarenkow - Много може да се разсъждава по те...
14.12.2016 12:26
Много може да се разсъждава по темата. Почти всеки занимавал се с бизнес е ползвал услугите на такива стопански субекти. Причини много и почти винаги отразяват персоналния интерес. Естествено е противопоставянето на личните интереси и интересите на обществата, защото са противоположни в голямата си част, защото защитата на обществото и индивида не съвпадат . Защитата на индивида не съвпада непременно със защитата на обществото и обратно. Това е вечния конфликт, на който плащаме данък за комфорта да сме по силни в общество. Това е и една от причините да има религии, да има инструмент помиряващ този заложен конфликт, указващ пътя за помирение. Казвам това защото гледни точки много, за или против офшорите, но гледната точка не е мироглед и може да обоснове или отхвърли идея сама за себе си. По интересно е принципното приемане или отхвърляне на този инструмент, обосновката за това за обществото, защото доминантните интереси са тези на обществата. Лично аз мога да посоча , че в един мой случай офшорката беше в полза и на мен и на обществото, е не на сто процента , но все пак, а всичко това заради корупционни механизми за регулация в страната, от които избягах чрез това, но заедно с това намалих и данъчната си тежест. В нормална среда това не би трябвало да се случва.


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stefanasenov
Категория: Бизнес
Прочетен: 704153
Постинги: 207
Коментари: 1295
Гласове: 6738
Календар
«  Октомври, 2018  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Блогрол