Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2015 16:52 - ФЕРМЕРИТЕ остават ГЛАВНИТЕ играчи на пазара на ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ!
Автор: stefanasenov Категория: Бизнес   
Прочетен: 1510 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 28.10.2015 16:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 - Г-н Асенов, какви са според Вас главните тенденции на пазара на земеделска земя. Преподреждат ли се играчите и как ?

- Запазва се тенденцията земеделската земя да се купува от земеделските производители. Интересът към този пазар продължава да е налице. Изминалата година се характеризира със значително увеличаващите се сделки на вторичен пазар. Говорим за продажбата на целия пакет земеделска земя от Булленд инвестмънтс АДСИЦ, продажбата на Агрофинанс АДСИЦ и Серес, и на множество по-малки сделки, като в случая става дума както за придобиване на пакет земеделска земя, така и на целите дружества - може би за последната година сделките са над 10. Изтъргуваха се между половин и един милион декара само на вторичен пазар. Всъщност аз прогнозирах преди време, че това е тенденцията.

- Какво означава това за развитието на пазара?

- Това, че някой продава е нормално, но показателното за живота на пазара е, че насреща има купувач, защото част от инвестициите бяха от непрофесионалисти. Те имаха чисто инвеститорския интерес да придобият земя евтино, да я окрупнят и да я препродадат на по-висока цена. Други имат по-дългосрочен интерес да окрупняват.

- Каква е причината фермерите да се превърнат в основни купувачи?

- Самите земеделски стопани промениха начина си на мислене. Те се убедиха, че ако искат да развиват модерно земеделие това изисква минимум експертност и много инвестиции . Торове, семена , напояване и не на последно място изискването за агроекология . Но в крайна сметка предпоставката за всичко това е да имат собствена земя. И те наистина се превърнаха в основен купувач.

- Вашите наблюдения за цените на земеделската земя?

- Там където земята е качествена и има развити арендни отношения, където има сериозни земедеделски стопани, тя продължава да поскъпва, но просто с по-ниски темпове. В Добруджа земята още преди 3-4-5 г. мина 1200-1300 лв., а сега мина на места и 1500 лв. В Пловдивско сделки на 1000 и 1500 лв. не са проблем, когато има сериозен купувач. В Плевенско преди година - две цената доближи и мина 1000 лв.

- А има ли все още "неразработен" и недооценен район в страната, що се отнася до пазара земеделска земя?

- Чакам с нетърпение инвеститорите и земеделските производители да обърнат по-голямо внимание на Югоизточна България, която незаслужено е подценявана до момента и самите земеделски производители не са се насочили към нея. А там земята, особено в районите на Ямбол, Хасково е с много добро качество.

- Какви са митовете за комасацията и възможна ли е тази мисия?

- България си остава единствената страна в Европа където земята беше върната в реални граници. Над 5 млн. парцела, всеки с по много собственици. Средният размер на един парцел е от 3 до 5 дка. Цената на земеделската земя в България има бъдеще и то е нагоре, поне докато не се приближи до средноевропейските цени.

Но за целта трябва да имаме модерна поземлена реформа, което означава да бъде приета национална стратегия поне за 10 годишен период и на нейна база да се създаде поземлена банка. Това означава в изключително кратки срокове да се създаде и Закон за комасацията.

Някои мислят че комасацията е едно прехвърляне на земя - само уедряване. Но това е най-голямата заблуда. Защото процесът е комплексен. Започва се от издирването на всички собственици в дадено землище, минава се през препроектиране на пътища, инфраструктура, поливни съоръжения, хидромелиорации и др. Чак след това собствениците от землището, ако са имали няколко парцела без обща граница,могат да си ги обединят. Но пак подчертавам, комасацията е в основата на модерните поземлени отношения и няма как без нея те да се развиват .

Например Турция за по-малко от 5 г. със средства от самата държава комасира над 10 млн. дка, а сега и още толкова.

А ние имахме договорени 90 млн. лева за комасация и хидромелиорация.Тази глава не беше отворена и парите бяха пренасочени към Гаранционния фонд, за да не бъдат загубени. Но загубихме цял програмен период, през който можеше да вкараме един свеж ресурс, за да се сложи началото . Въпросът е защо не беше направено...


Източник: Български фермер
www.bgfermer.bg/Article/ArticleId/4564054Гласувай:
5
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: stefanasenov
Категория: Бизнес
Прочетен: 694507
Постинги: 207
Коментари: 1295
Гласове: 6589
Календар
«  Май, 2018  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Блогрол