Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2012 12:16 - 950 млн. причини ДА намалеят лихвите в България!
Автор: stefanasenov Категория: Бизнес   
Прочетен: 3700 Коментари: 5 Гласове:
8

Последна промяна: 16.07.2012 12:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

В момент на глобална финансова криза, когато Гърция де факто е в необявен фалит, а редица европейски икономики изпитват сериозни трудности и се нуждаят от помощ, на балканите се гледа като на буре с барут, България пласира успешно емисия еврооблигации в размер на 950 млн. евро /1,858 млн. лв./.
Не случайно и от края на миналата година  във фокуса на общественото внимание бе как българската държава ще осигури финансирането на плащанията си по падежа и лихвите на външният дълг в началото на 2013 г. в размер на около 1,8 млрд. лева.
Задачата на финансовия министър беше усложнена значително от изтъняващия фискален резерв, който към момента /според данни на МФ/ е малко над 4,5 млрд. лева, дупката в държавния бюджет за 2012 г. от над 1 млрд. лв., предстоящите плащания по заема за АЕЦ Белене в размер на 500 млн. лв., неблагоприятната конюнктура на международните финансови пазари и др.
Станахме свидетели и на множество спекулации за състоянието на фискалния резерв. Чиято основна функция е да гарантира плащанията по държавния дълг за срок от 12 месеца. И то в тази си част, която не включва Сребърния фонд и Фонд Козлодуй, които са целеви и неприкосновени. С други думи фискалния резерв в своята съвкупност не бива да пада под 4 млрд. лв. /колкото са и залегналите в Закона за държавния бюджет/. На този фон при последователна и консервативна политика на МФ, непосредствена опасност пред България и нейния валутен борд няма. Още повече резерв от 4,5 млрд. лв. през 2012 г. е напълно съизмерим с този от 8,2 млрд. лева през 2009 г. обаче с над 3,5 млрд. лв. неразплатени разходи.

Да направим
SWOT анализ между характеристиките на двете емисии, новата и тази с настъпващ падеж:

Параметри

Март 2002 г.

Юли 2012 г.

Деноминация

Евро

Евро

Номинал:

 

835 465 000

950 000 000

Вид на облигациите

Глобални облигации

Глобални облигации

Срок

10 години и 8 месеца

5 години

Лихвен купон

7,50%

4,4%

EUROLIBOR

4.5%

1.5%

 

 

 

 

От този анализ като положителни индикатори можем да изведем:
Емисията е била презаписана 6 пъти /търсенето е било за около 6 млрд. евро/ от около 360 купувачи от цял свят. С най-голям процент от около 72% са европейските инвеститори, следвани от САЩ и Азия по 9% и други 10%. От които 43% са  били инвестиционни фондове, 19% банки, 14% застрахователни и пенсионни фондове, 12% за хедж фондове, 6% за централни банки и 6% за други инвеститори.
Постигната е много добра цена за държавата от приблизително 4,4%. При положение, че по-рано Румъния излезе на международните пазари с 2 годишна емисия при цена 5,5 %, а Сърбия за едногодишните си книжа в национална валута ще трябва да плаща по 14,25% годишно.Чрез тази сделка годишните икономии ще бъдат над 33 млн. евро.
Благодарение на това, че сделката се осъществи през месец юли, а не по-рано има и допълнителни ползи /икономии/ от лихви.
Моментът беше избран сравнително добре. Сделката стана при рискова премия срещу фалит на държавата от около 320 пункта над германските облигации при положение, че преди това беше 350, а дори беше стигнала и до 400.
Веднага след пласирането, новоемитираната българска ценна книга поскъпна с близо 1,5% /с толкова и падна доходността/, което само по себе си е също положителен индикатор.

Слаби страни:
Български инвеститори не са били класирани на аукциона. По този начин от МФ създаде 2 пазара на български дълг – вътрешен и външен, което не е оптимално.
Факт е, че чрез участието на българските инвеститори рисковата премия е щяла да бъде натисната допълнително надолу, а следователно и цената да бъде по-ниска. Защо е направено можем да гадаем. Логична причина може да бъде България като емитент да е допуснала по-висока доходност за чуждите инвеститори, надявайки се на тяхна лоялност при пласирането на нова емисия.
Реално българските инвеститори /пенсионни дружества, инвестиционни компании, договорни фондове, гаранционни фондове, банки и др./ бяха дискриминирани чрез некласирането на поръчките им. А по този начин и принудени да купуват държавен дълг на вътрешния пазар на цена около 3,5% доходност или с близо 1% по-ниска отколкото чуждестранните, което си е директна загуба. Това е допълнителен негатив тъй като сегашното ръководство на МФ прекрати практиката на предишни правителства да изкупува ДЦК преди падежа им при желание на инвеститора.

Като извод можем да кажем, че България постигна пълен успех при първото си излизане след 2002 г. на международните финансови пазари с емисия емитирана в евро!
Успехът на емисията, това колко пъти бе презаписана и сравнително ниската и доходност /при очаквания за 5-6% при 7 и 10 г. емисия/ са доказателство за доверието на институционалните инвеститори към стабилните макро и фискални перспективи в краткосрочен план пред България.
Те пък от своя страна са предпоставка за увеличение на кредитния рейтинг на държавата, следователно и към намаляването на застраховката ни срещу фалит.
Случат ли се тези неща, следващата логична крачка е намаляването и на цената, на която българските банки се финансират от международните пазари. Което от своя страна би трябвало задължително да доведе и до намаляване на банковите лихви в страната. Нещо изключително важно, което стане ли ще е стимул за развитието на икономиката, разкриване на нови работни места, увеличение на БВП и ще даде глътка въздух на българския бизнес. Българският бизнес, който ограниченото кредитиране, високите лихви и цени на енергоносители го правят неконкурентноспособен, компенсирайки положителния  ефект от ниското данъчно облагане.


Автор: Стефан Асенов
Източник: в. "Позиция"




Гласувай:
8



1. анонимен - Интересно
16.07.2012 12:37
Но SWOT анализът включва 4 елемента -
Силни страни (Strengths) -
Слаби страни (Weaknesses)
Възможности (Opportunities)
Заплахи (Threats)
цитирай
2. stefanasenov - Здравейте,
16.07.2012 15:51
анонимен написа:
Но SWOT анализът включва 4 елемента -
Силни страни (Strengths) -
Слаби страни (Weaknesses)
Възможности (Opportunities)
Заплахи (Threats)


Благодаря Ви, че прочетохте материала.
Бихте били прав ако си преподаваме икономика, но идеята като цяло е малко по-различна ..
Бих се радвал ако вземете отношение и по същността на постинга?

Поздрави! :)
цитирай
3. kalinpetrov - бележки
17.07.2012 09:29
прочетах внимателно анализа и коментарите във "фасето".
харесва ми съпоставката, но имам следните въпроси и бележки:
1. 2001-02 - не беше ли в долари? - отчетена ли е курсовата разлика?
2. изводА и последващите разсъждения не кореспондират или по скоро, не става ясно какви са вътрешните връзки. (лично мнение- може и аз нещо да не схващам)
3. кои от изтъкнатите причини са основание за намаляването на лихвите - и кои лихви?
прощавай ако не съм прав!
поздрав. Калин Петров
цитирай
4. stefanasenov - Здравейте г-н Петров,
17.07.2012 13:06
благодаря Ви че взехте отношение по моя пост. :)
Не, тази емисия е еврова.
Що се отнася до тази, чиито падеж е догодина януари месец, то основните слабости при нея са: високата цена /с около 20 долар цента по-висока/ на която бяха изкупени брейдитата; втората е че при падащ долар средносрочно, ние издадохме нова емисия в евро; третата е, че сменихме ЛИБОРа с твърд бенчмарк + рискова премия /а както съм показал либора падаше през последните години/.

Ако трябва да бъда по-критичен и съпоставя емисията на Велчев спрямо тази на Дянков и анализираме CDS-ите /рисковата добавка срещу фалит/, то тази на НДСВ е по-добра. Същото се отнася ако сравним новата ни емисия с тези на Полша и Естония, а не с технически фалирали европейски държави ..

Поздрави! :)
цитирай
5. stefanasenov - Продължение ...
17.07.2012 13:50
А лихвите /цената, на която се финансират българските банки на международните пазари/ би трябвало да падне, защото:
"Успехът на емисията, това колко пъти бе презаписана и сравнително ниската и доходност /при очаквания за 5-6% при 7 и 10 г. емисия/ са доказателство за доверието на институционалните инвеститори към стабилните макро и фискални перспективи в краткосрочен план пред България.
Те пък от своя страна са предпоставка за увеличение на кредитния рейтинг на държавата, следователно и към намаляването на застраховката ни срещу фалит."

Поздрави! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stefanasenov
Категория: Бизнес
Прочетен: 848441
Постинги: 207
Коментари: 1292
Гласове: 7540
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол